Vladimir Putin: Rusija je razvila vakcinu protiv ebole

Radiosarajevo.ba
Vladimir Putin: Rusija je razvila vakcinu protiv ebole

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su naučnici iz njegove zemlje razvili vakcinu protiv ebole, od koje su umrle na hiljade ljudi u zapadnoj Africi.

Putin, koji je, prema navodima agencije France Press, poznat po bombastičnim objavama, nije naveo naziv vakcine, kako ona funkcioniše, ko je radio na njoj, niti je iznio detalje o eventualnim testiranjima tog lijeka.

"Imamo dobre vijesti. Registrovali smo lijek protiv ebole, koji se nakon odgovarajućih testova pokazao izuzetno efikasnim, efikasnijim nego lijekovi koji su se dosad koristili za tu svrhu u svijetu", izjavio je Putin, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Dosad nije postojala vakcina ili drugi lijek protiv ebole koji bi bio odobren za upotrebu, a Svjetska zdravstvena organizacija je naložila da se ubrzano radi na osmišljavanju lijekova protiv tog virusa.

Epidemija ebole, koja je zahvatila zapadnu Afriku, rezultovala je smrću više od 11.000 ljudi, a dosad razvijene vakcine su bile obećavajuće, ali nijedna nije dosad testirana na opštoj populaciji koja nije zaražena, što je standardna procedura za dokazivanje efikasnosti jednog lijeka.

Očekuje se da će kraj epidemije ebole i zvanično biti potvrđen kad Liberija, u kojoj su zabilježeni posljednji slučajevi zaraze, sutra proglasi da više nema oboljelih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije