Izetbegović: Ovo je moglo paralisati KCUS; Kravić: Ne znam šta nije jasno

B. Turković
Izetbegović: Ovo je moglo paralisati KCUS; Kravić: Ne znam šta nije jasno
FOTO: Radiosarajevo.ba / Izetbegović i Kravić

Svi smo u šoku zbog pogrešnog nalaza, rekonstruišemo kuda je pacijent prolazio!

Kazala je to u izjavi za Radiosarajevo.ba Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon što je u najveću medicinsku ustanovu u državi ušao pacijent koji je zaražen novim sojem koronavirusa (COVID-19), ali je imao negativan nalaz!

U KCUS je upućen iz Opće bolnice Prim. Dr. Abdulah Nakaš. Naime, u toj su bolnici jučer uzeli bris pacijentu koji je imao tešku upalu pluća. Nalaz je poslat u privatnu zdravstvenu ustanovcu, s kojom bolnica ima sporazum i koja je uradila testiranje na koronavirus. Nalaz je bio negativan.

Pacijent je potom, zbog teškog stanja upućen na KCUS. Međutim, ponovnim testiranjem u ovoj ustanovi, utvrđeno je da ipak ima COVID-19.

„Ovo je moglo paralisati Klinički centar. Čovjek je imao papir da je negativan, išao je i kod privatnika na CT abdomena i CT grudnog koša. Sreća da smo radili na zaštiti osobolja, da smo se iskoordinirali. Puno smo uložili u pravljenje sistema zaštite zaposlenika i pacijenata“, kazala nam je Izetbegović, ne krijući da je u šoku zbog ovog slučaja.

Press konferencija KCUS-a i Sebije Izetbegović - undefined

Foto: Dženan Kriještorac: Sebija Izetbegović

 

KCUS, kako nam je kazala, sada poduzima sve neophodne mjere zaštite propisane u ovakvim slučajevima.

Upitan za ovaj slučaj, dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, odgovara da test nije „svemoćan“ i da u određenom broju slučajeva može biti lažno pozitivan i lažno negativan. Podcrtava i da je pacijent imao jasnu kliničku sliku te da je tretiran kao da je zaražen.

„Dalje, samo uzimanje uzorka može biti problematično, to su neki problemi koji su normalni u tom testu. Ali, postoji preporuka Svjetske zdravstvene organizacije koja kaže da, ako je klinička slika jasna, a test negativan, za 48 sati sati se radi ponovo test“, kazao je Kravić u izjavi za Radiosarajevo.ba. 

Kazao je da se „bezveze diže frka“.

„Ja ne znam šta tu nije jasno nekim ljudima“, kazao nam je Kravić.

Kazao je da su privatne laboratorije u kojima se vrši testiranje i s kojima imaju ugovore certificirane, da imaju najsavremenije aparate, da rade 24 sata dnevno... Svi ljudi koji rade, kako kaže su, certificirani, a radi se o genetičarima ili molekularnim mikrobiolozima.

Općoj bolnici donirana sredstva za nabavku respiratora - undefined

Foto: Općina Centar: Dr. Zlatko Kravić 

On odbacuje i medijske navode da je cijena testova 270 KM. Kako kaže, ta cijena je u slučaju kada se rade komercijalno, a u ovome slučaju, posredstvom Civilne zaštite, koja je ovlastila Opću bolnicu da potpiše ugovore sa laboratorijama, cijena je 115 KM.

Kaže da bolnica nema nikakve posljedice zbog ovoga pacijenta, jer je boravio u trijažnoj ambulanti, gdje se svi pacijenti tretiraju kao da su pozitivni. I u ovom slučaju, kako kaže bilo je tako. 

Odgovarajući na Kravićeva objašnjenjaa, Izetbegović se pita „ako slijede WHO, zašto testiraju u laboratoriji koju WHO nije certificiral i zašto je WHO certififirala samo laboratoriju KCUS?

“Mislite da nema razloga”, kaže Izetbegović.

Na konstataciju da je u ovakvim slučajevima predviđeno da se radi i drugi test za 48 sati, ona kaže:

"Šta mislite, šta bi bilo da smo ostavili čovjeka i testirali tek za 48 sati? Cijeli KCUS bi bio u neviđenom haosu”, kaže ona.

Dodaje da je prvi test rađen 30.3.2020 u 12.30 a na KCUS-u 31.3.2020 u 1.4 te da ne može biti razlike u testu za pola dana.

"Ispravno urađen  PCR je 99,9 posto tačan", zaključuje Izetbegović.

Dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektivne bolesti KCUS-a, smatra da test mora biti pozitivan ako su simptomi prisutni, odnosno da ili ne valja test ili oni koja ga rade griješe u proceduri. 

Rusmir Baljić - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Rusmir Baljić

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije