Izetbegović odgovorio Milanoviću, počinju pripreme susreta

4
Radiosarajevo.ba
Izetbegović odgovorio Milanoviću, počinju pripreme susreta
FOTO: Arhiv / Milanović i Izetbegović

Zmjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović odgovorio je danas na poziv predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića za sastanak u Zagrebu, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: F. V.

Ovu informaciju potvrdio je za naš portal i Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Hrvatske

"U međuvremenu je, baš danas, stigla povratna informacija iz ureda gospodina Izetbegovića, tako da je započela komunikacija o mogućnostisusreta, ali za sada nemam više informacija", kazao je Jelić za Radiosarajevo.ba. 

Podsjetimo, ranije danas Jelić je za naš portal izjavio kako je predsjednik Milanović "osobno pozvao gospodina Izetbegovića", nakon čega je Ured predsjednika Republike Hrvatske kontaktirao ured gospodina Izetbegovića za dogovor o mogućim terminima sastanka, ali da do tog trenutka nisu bili dobili povratnu informaciju.

Nakon teksta portala Radiosarajevo.ba, komunikacija je, ipak, ostvarena.

Lider najveće bošnjačke stranke najavio je kako bi se u narednih desetak dana ipak trebao sastati i s Plenkovićem kao i s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem pri čemu je istaknuo kako posebice hrvatski premijer može biti važan sugovornik jer “dobro poznaje europske standarde”.

"Uvjeren sam da (Plenković) može odigrati važnu i pozitivnu ulogu u popravku odnosa Hrvatske i BiH, odnosno Bošnjaka i Hrvata", kazao je Izetbegović za portal Faktor.ba, prenijela je Hina.

Komentirajući izjave predsjednika Milanovića o BiH Izetbegović je kazao kako on “olako izgovori tešku riječ, naljuti se, ali su riječi koje je izgovarala nasmijana predsjednica (Grabar-Kitarović) bile malignije i nanosile namjernu i dugotrajnu štetu BiH”.

Milanoviću je Izetbegović predbacio kako ne bi smio vrijeđati člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za kojega tvrdi kako je primjer osobe koja “čisti vlastito dvorište i daje primjer vlastitom narodu”.

Na kraju je poručio hrvatskim zvničnicima da ne bi trebali bezuvjetno podupirati zahtjeve HDZ BiH za izmjenama izbornog zakona, ustvrdivši kako su oni protivni europskim standardima ali i presudama Evropskog suda za ljudska prava te stoga ne mogu dobiti potporu ni od EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije