Bakir Izetbegović: Nadam se da narod ne misli ovako kao analitičari

7
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Nadam se da narod ne misli ovako kao analitičari
PrtScr / Bakir Izetbegović

Nadam se da narod ne misli ovako kako tvrde analitičari - uvrijedi me uvijek kada se izjednačavaju HDZ, SNSD i SDA. Mi [SDA] branimo građanski princip, mi insistiramo na provedbama presuda Europskog suda za ljudska prava. HDZ, npr, želi, etnički princip.

Izjavio je ovo večeras, gostujući u Dnevniku 2 na FTV, šef SDA Bakir Izetbegović.

Istaknuo je kako ne želi pregovarati s Čovićem "dok traju izbori": "Neću to da radim dok se ne ispoštuje zakon - čekamo godinu dana na Vladu FBiH, čekamo na popunjavanje članova ustavnog suda.  Nemojte izjednačavati one koji brane BiH, njenu multietničnost, kao što to radi sa SDA, s ovim drugim. Mi branimo građanski princip."

Izetbegović je poručio kako niti jednu riječ dogovora s Draganom Čovićem nije izigrao, te je dodao: "HDZ nam uporno blokade pravi."

Lider SDA je kazao kako se ne želi opet prepucavati s čelnikom SBB-a Fahrudinom Radončićem: "Loše je to za BIH, loše je za ovako fragilnu vlast...tako da ja šutim na mnoge izjave i pokušavam sačuvati koaliciju. Šutit ću i nakon izbora, gledat ću da se strpim. A to što on nekad nešto kaže, to je u politici dopustivo, pogotovo pred izbore. Ništa strašno, mi to praštamo. On je hrabar političar. On čuva svoje ljude. Mi smo svi, i on i [Željko] Komšić i ja, istovremeno i rivali i saradnici."

Na pitanje, da li će SDA izgubiti vlast u Kantonu Sarajevo, odgovorio je da to "nije nemoguće": "Ali, nije nemoguće da se opet vrati nakon pola godine ili godinu. Ne bih likovao da sam na bilo čijem mjestu. Ona vlada Fortina - imala je jak PR, ali je to bila iluzija da se nešto tu radi. Ovdje je bilo obratno, puno se uradilo, malo se hvalilo."

Na pitanje da "prokomentira preozbiljne optužbe Aljoša Čampare", koji je, podsjetimo, nedavno dao ostavku na članstvo u Predsjedništvu ove stranke, odgovorio je: Nisam vidio neke preozbiljne optužbe. Koje su to?"

Nakon što ga je voditeljica podsjetila na slučaj "Asim Sarajlić", kazao je: "Tu se radi samo o jednoj preporuci telefonom, dakle jednom zapošljavanju... Slučaj Sarajlić je priveden kraju."

Zaključio je kako je Čampara njegov prijatelj, za kojeg bi volio da ostane u stranci: "Niko brže nije napredovao u stranci. Volio bih da ostane zapamćen kao neko ko je uradio nešto dobro kao ministar ili zastupnik, a ne kao neko ko je napustio SDA."

Osvrnuvši se na nedavnu posjetu Milorada Dodika Zagrebu, kazao je da "samo oni znaju što su pozvali Dodika": "On je s nulom pomnožio Hrvate u RS-u."

Mišljenja je i da ovakvi srpsko-hrvatski susreti nikada ne završe uspješno.

Izetbegović smatra i da je Mali Šengen dobra ideja i šansa za BiH: "Nema potrebe da se bojimo bojati konkurencijskog pritiska Srbije. To će biti dobra vježba za EU."

Cijelo gostovanje pogledajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije