BiH / Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Čovićem: SDA i HDZ BiH bez dogovora

16. 09. 2020. u 12:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 205

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, susreo se sa novinarima nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, s kojim je razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Sastanak je održan u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a lider SDA je naglasio da nema dogovora SDA i HDZ BiH i da neće biti nastavka razgovora.

"SDA će insistirati na dosljednoj primjeni Ustava BiH. Bolje je sve odložiti dok se ne završe izbori. Bilo kakvo rješenje koje ponudimo bit će napadnuto od strane drugih stranka. Čemu izbori, ako nećemo implementirati rezultate izbora", podvukao je Izetbegović te naglasio da "nema izmjena Izbornog zakona dok se ne formira Vlada FBiH, ali i ispoštuju odluke Ustavnog suda".

Bakir Izetbegović - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović

Izetbegović je komentirao i posjetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Hrvatskoj. 

"Politika koju Dodik primjenjuje je politika destibilizacije. Dosta je i vrijeđanja Hrvata i Bošnjaka, koje je nedavno nazvao ustašama i balijama. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti posjete. Milanović je pozvan da dođe u BiH. To što je pozvan Dodik, a zaobiđen Džaferović je loša poruka. Vidjet ćemo kakvi će zaključci biti sa sastanaka i onda ćemo reagirati", podvukao je Izetbegović. 

Bakir Izetbegović  - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Bakir Izetbegović

Podsjetimo, pregovori o izmjenama tog zakona dio su paketa kojeg su Čović i Izetbegović dogovorili u junu, kada su potpisima potvrdili dogovor o novim pravilima prema kojima bi se nakon punih 18 godina trebali održati izbori u Mostaru.

Izetbegović je prije dva dana izjavio da ne očekuje da će biti nekih posebnih pomaka, dok je Čović ranije izjavio da je za izmjene izbornog zakona.

KOMENTARI (11)