Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom i ambasadorom Nelsonom

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović nakon sastanka sa Palmerom i ambasadorom Nelsonom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH, kazao je novinarima da je na sastanku sa Matthew Palmerom, specijalnim predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan i američkim ambasadorom Ericom Nelsonom bilo riječi o 25 godina Dejtona, te šta i kako dalje.

Imali smo svi različite ideje. Insistirao sam na vladavini zakona koja neće razlikovati ljude po vjeri i naciji. No, BiH u ovom trenutku ima veći problem, a to je odlazak mladih ljudi. Jedini način da se oni zadrže je da postoji vladavina zakona, onakva kakva jeste u dobro uređenim društvima, u zemljama Europske unije“, kazao je Izetbegović.

Istakao je da smatra da je potreban drugačiji odnos srpskih predstavnika u Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH.

Sve to sam uporedio s automobilom kojem radi motor, a on najčešće stoji u mjestu ili kreće se prvom brzinom. Dakle, potrebna je jedna odluka srpskih predstavnika da se krene u drugu, treću, četvrtu, petu brzinu, te da se zaista pokrene ova zemlja u pravom smjeru. Potrebne su odluke, krenuti ka članstvu u tim asocijacijama koje garantiraju sigurnost i bolji život naših ljudi“, podvukao je Izetbegović.

Lider SDA je podvukao da je slična stvar i sa migracijama.

"Migracije nisu samo bošnjačko i muslimansko pitanje, kako to drugi tretiraju. Čitav taj pritisak se svodi na grad Bihać i Veliku Kladušu. I ne može to jedan ministar rješavati. Svi trebaju pomoći, treba više pomoći i EU“, naglasio je Izetbegović, koji je podvukao da hiljade vojnika OSBiH sjedi besposleno u kasarnama te zašto oni ne bi pomogli Graničnoj policiji BiH u zaštiti granice i spriječili ulazak "nesretnika", kak oih je nazvao Izetbegović.

Navodi kako nije zabrinut integritetom izbora, te da smatra da će BiH imati dobre i kvalitetne lokalne izbore.

„Imamo rezultat od prije dvije godine kada je u pitanju Federacija BiH. Onda se pitam - čemu izbori ako ih nećemo implementirati zbog ovog što radi HDZ BiH“, kazao je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije