Bakir Izetbegović pisao Zoranu Milanoviću: Odnosi su nažalost pogoršani

Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović pisao Zoranu Milanoviću: Odnosi su nažalost pogoršani
Foto: RSA / Zoran Milanović i Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo novoizabranom predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Pismo prenosimo u cijelosti:

„Poštovani gospodine Milanoviću,

Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske. Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupan region. Nadam se da ćemo tokom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tokom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između zvaničnog Zagreba i Sarajeva. Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, uprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Ubijeđen sam da u institucijama Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim potcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovine, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države. Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Evropskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja.

Uz želje za dobro zdravlje i uspješan mandat“, u potpisu Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije