Izetbegović: Neću dopusti da se olako raziđemo s Komšićem

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Neću dopusti da se olako raziđemo s Komšićem
PrtScr / Bakir Izetbegović

U emisiji „Dobar dan BiH“ na Hayat TV-u gost je bio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i dopredsjedavajući Državnog doma naroda. Govorio je o politici u BiH, krizi koju je prouzrokovao koronavirus, ali i drugim temama.

Hayat TV: Bilo je možda i očekivanja da će nakon Vašeg dogovora s gospodinom Čovićem koalicija SDA – DF “pasti”. Sudeći prema ovome što vidimo, ali i prema onome što nam je gospodin Komšić rekao, koalicija ostaje, kao i dogovor da neće biti jednostranih odluka koje su u vezi s Ustavom, NATO-putem i Izbornim zakonom. Je li Vaše političko partnerstvo i nakon Mostara jednako snažno?

Izetbegović: Da. Prije sastanka sa Čovićem ja sam se vidio s Komšićem, i to redovno radim. Potrudit ću se da SDA zauvijek ima partnera među ljevičarima, u četvrtom bloku. Uvijek ćemo težiti da imamo takvog partnera, neću dopustiti da se olako raziđemo s Komšićem. Taj četvrti politički narod u BiH će uvijek biti za BiH, NATO put, EU put, zato ćemo uvijek gledati da širimo saradnju među ljevičarima.

Hayat TV: Milorad Dodik je reagovao i rekao da nije zadovoljan pozicioniranošću Srba u potpisanom sporazumu. Vi ste izjavili suprotno. Šta je sad istina? Šta ako Dodik odbije podržati izmjene Izbornog zakona?

Izetbegović: Mislim da to neće uraditi, i da ga neće ohrabriti iz Međunarodne zajednice. Mislim da se neće igrati s time da poništi ovakav napor. Njima su u Mostaru zagarantirana 4 mjesta, a mogu imati i više. Uvijek mogu dobiti nešto više od onoga koliko ih ima u Mostaru. Mi ćemo se uvijek truditi da SDA ima zadovoljne Srbe u Mostaru.

Hayat TV: Pozivali ste bivšeg ministra Fahrudina Radončića da ostane u državnoj vlasti – on ju je ipak napustio, znamo da ste na nižim nivoima u koaliciji sa SBB-om – jesu li ti odnosi stabilni?

Izetbegović: Nadam se da jesu, mada uvijek imaju ljudi koji truju odnose između mene i gospodina Radončića. Mislim da su velike šanse da ostatak federalne vlasti ostane, tu je nekih 90 posto vjerovatnosti. Neko tu ne miruje i pokušava da razori naše odnose, a to rade oni kojima smeta sloga kod Bošnjaka. To se radi decenijama kada su naši odnosi u pitanju.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije