Nikšić: Za nas SDA i HDZ nemaju veze s Bošnjacima i Hrvatima nego s lopovlukom

Radiosarajevo.ba
Nikšić: Za nas SDA i HDZ nemaju veze s Bošnjacima i Hrvatima nego s lopovlukom
FOTO: Facebook / Nermin Nikšić

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić napisao je status na Facebooku u kojem je pistakao da je SDA u Mostaru s HDZ-om u bloku već dvije decenije. 

Status prenosimo u cijelosti: 

“Sa njima su sami ugovorili ‘paket aranžman’ za Mostar uz obećanje da će raditi na uvođenju ‘legitimnih’ etničkih predstavnika, odnosno treće izborne jedinice. SDA je dva puta izabrala Bešlića za gradonačelnika i sve vrijeme od rata do danas je, zajedno sa HDZ-om, u vlasti. Nakon njihove decenijske ljubavi, jedino SDA može biti toliko licemjerna da se sjeti da ima još stranaka i još da poziva na zajednički nastup. Osovina SDA-HDZ suvereno vlada gradom i apsolutno su odgovorni za stanje u kojem se nalazi Mostar. 

SDA i HDZ su za 25 godina ojadili Mostarce i Bošnjake, i Hrvate, i Srbe gaseći “Aluminij”, FDM, “Žitopromet”, “Soko”, Rudnik, “Hepok”, Tekstilnu industriju i sigurno se nisam sjetio sve nabrojati. Za nas SDA i HDZ nemaju nikakve veze s Bošnjacima i Hrvatima nego s lopovlukom i nacionalizmom koji pokrivaju lažnom brigom za narode. Građani i narodi Mostara, kao i Bosne i Hercegovine, nisu ni slični nacionalnim strankama i njihovim politikama. Zato mi s tim strankama ne želimo nikakvu suradnju. Naprotiv, želimo građane Mostara osloboditi vlasti ove dvije stranke i stvarati tolerantan, otvoren i evropski grad, koji će spajati ljude i ostvarivati napredak na svim poljima.

To mora da znači zalagati se za državu građana, Bosanaca i Hercegovaca. SDA se zalaže za tzv. ‘legitimne’ etničke principe, što je antibosanski, anticivilizacijski koncept, u kojem se pretpostavlja da postoje nelegitimni građani. Nas takav koncept ne zanima. Probosanske stranke moraju da rade na ljudskim pravima, smanjenju siromaštva, gradnji Mostara, većim radničkim pravima i penzijama Mostaraca, Bosanaca i Hercegovaca. Mostar je danas pod vlasti SDA i HDZ grad u kojem se krše ljudska prava, grad obespravljenih ljudi, lošeg života građana. To je grad u kojem i onda kada se nešto gradi, to rade njihove probrane elite, sada već multimilionera, koji su upravo na bezakonju i otimanju najviše profitirali.

Probosanski ne može da znači otvaranje Čovićevog neustavnog separatističkog kabineta u Mostaru, za koji je u Predsjedništvu glasao i podržao ga Izetbegović. S druge strane, SDA-ov patriotizam u Mostaru se sveo na banderu i zastavu na Fortici, koju ‘svečano otvaraju’, dok se jedan Univerzitet “Džemal Bijedić” faktički polako zatvara, urušava, gase se odsjeci, odlaze najveći stručnjaci. Ukidaju se i odjeljenja u školama, jer građani, branitelji, stručnjaci, mladi Mostara odlaze pod zastavu Njemačke, Švedske, Norveške i drugih zemalja, jer njihove sudbine, njihov grad i njihove novce iz budžeta dijeli par tajkuna i onih oko njih dovoljno ‘sretnih’ da im bace koju mrvicu.

Mi jesmo za probosanskohercegovački blok onih koji žele da daju glas i moć građanima Mostara prvi put, a ne s onima koji kroz koncept ‘legitimnih’ predstavnika faktički pristaju na tri izborne jedinice, praktično na podjelu zemlje, a onda nas pozivaju da, kao, zajedno branimo Mosta, koji su oni već predali. Neka oni nastave u svom probudžetskom bloku s HDZ-om, a mi ćemo s našim partnerima praviti ne samo blok nego vjerujem i pokret za njihovu smjenu i uspostavu vladavine građana”, piše u objavi Nermina Nikšića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije