Komšić otkrio šta jedino može da raskine njegovu koaliciju sa Izetbegovićem

Radiosarajevo.ba
Komšić otkrio šta jedino može da raskine njegovu koaliciju sa Izetbegovićem

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte bio je gost emisije Dobar dan BiH na Hayat TV.

Komentirao je svašta, od toga da mu izolacija ne pada teško (ovih dana je drugi put u izolaciji jer je bio u društvu zaraženih, a danas će se testirati, op.pr.), pa do toga da je zadovoljan usvojenim budžetom, ali da u njemu "ima dosta nelogičnosti".

"Od planiranih 11 miliona KM za održavanje lokalnih izbora cifra je došla na 4,2 miliona. Sad ne znamo da li je to dovoljno. To ćemo imati prilike da prodiskutujemo s ljudima iz Ministarstva finansija šta im to znači. Druga stvar, smanjena su sredstva za sektor odbrane što negativno može utjecati na sve ono što se zove akcioni plan za članstvo u NATO-u. Nadam se da do toga neće doći ali vidjet ćemo kako će ta priča oko budžeta završiti", rekao je on.

O izborima je rekao i sljedeće: "Pazite da bi vi proveli izbore vi morate raspisati tendere. Tenderi imaju svoje rokove, imaju rokove za žalbu pa se može desiti da jednostavno fizički nećemo moći stići. Zato se bojim da sve ovo odugovlačenje i igra sa budžetom ima jedan cilj. To je da se onemogući održavanje lokalnih izbora u BiH i da se sva krivica kao teniska loptica prebacuje sa jedne na drugu stranu. I, bojim se, nemam čvrstih dokaza, ali me situacija upućuje na to da je cilj SNSD i HDZ koji su ovdje bili ključni kada je riječ o predlaganju nacrta budžeta - koji sada sa zakašnjenjem dolazi u Predsjedništvo BiH - jeste da dođe do odgode izbora i da se sva krivica prebaci na novoizabrane članove CIK-a koji nisu po volji HDZ I SNSD. Kažem, ovo je najgori mogući scenariji, ali moramo polaziti od najgorih mogućih varijanti da bi bili spremni reagovati na njih i preduprijediti ih."

Kada je riječ o nedavno postignutom dogovoru za Mostar, Komšić je sljedećeg stava: "Bojim se da ćemo dobiti svojevrsnu političku klackalicu u kojoj će pod pričom da se moraju usvojiti rješenja o Mostaru, HDZ prije svega nastojati da provuče ona rješenja oko kojih ne postoji dogovor u BiH I da na taj način ucjenjujući Mostarom Čović isposluje ono što mu je dugo cilj a to su izmjene izbornog zakona koje su suprotne osnovnim ljudskim pravima, preporukama Evropske komisije, Mišljenju Evropske komisije. Zato sam jako skeptičan kada je riječ o rješavanju pitanja izbora o Mostaru, mada rješenje koje je predviđeno za Mostar je po meni sasvim ok."

"Zanimljivo je, ali ne pretjerano neobično da je jedna od prvih reakcija stigla iz SDP-a. Predsjednik te stranke gospodin Nikšić kazao je da su Čoviću ispunjene želje. Pozvao se na drugu tačku u kojoj je zaista nevedeno legitimno predstavljanje naroda, ali propustio je kazati da odmah iza naroda piše i građana. Mislite li da su Čoviću zaista ispunjene želje? Ne vidim da su ovim sprazumima jer je riječ o dva sporazuma ispunjene želje. Pazite ta priča oko izmjena izbornog zakona je nešto što se tek treba da odvija i u čemu neće samo učestvovati SDA-HDZ. (...) Ja stojim na sasvim drugoj ideji da je moguće ovu državu drugačije organizovati. Ali sam isto tako svjestan da se ne pitam samo ja i ljudi koji misle slično ovome što sam sada rekao. Taj drugi dio sporazuma ili drugi sporazum koji se tiče generalno izmjena izbornog zakona je priča koja tek treba da se otvori. Kad otvorite tu priču neizvjesno je kako će ona završiti. Ja se nadam da će u tim razgovorima i pregovorima i SDA i druge stranke koje će učestovati u tim razgovorima uključujući i SDP, i Našu stranku i DF, i sve parlamentarne stranke u Parlamentu BiH imati priliku da kažu šta su njihovi stavovi."

"Principi Draganu Čoviću ne znače ništa. Tačno je. On u Mostaru traži pravo jedan čovjek- jedan glas jer se to pravilo primjenjuje u ostalim lokalnim zajednicama odnosno za ostala upravljačka tijela u FBiH izuzev kada govorimo o Sarajevu. Grad Sarajevo je specifičan način organizacije koji je također predviđen Ustavom FBiH. On je tražio taj princip za sebe za HDZ, za HNS ne mogu reći, on ne predstavlja većinu hrvatskog naroda. On je tražio što negira na drugim nivoima vlasti. Vrijeme je da se odluči, da li hoće jedan princip ili drugi princip jer ne može sad ovako sad onako. U našoj politici svašta može pa može I to možete u jednom slučaju tražiti jedno, u drugom da je to protivno nekim svetim principima za koje se stranka zaklinje i zalaže ali kažem to je naša politička svakodnevnica."

Na pitanje da li je prije ili nakon sastanka u Mostaru razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA, odgovorio je ovako:

"Jesam, nekih 10-15 minuta prije toga razgovarao s njim. On mi je tada rekao su na putu da se riješi pitanje Mostara I izbora. Da Čović i HNS imaju neke zahtjeve koji se tiču izbornog zakona i onih izbora Doma naroda I Predsjedništva. Moj je stav tada bio, ja sam mu rekao, Dragan Čović sutra može sjesti u ovu stolicu u kojoj sjedim ja, mislim na mjesto člana Predsjedništva BiH pod uvjetom da se Dom naroda u FBiH izniveliše, da se uredi na način kako je uređeno Vijeće naroda u RS. Ja mislim da je to suština zapravo sve priče. Da možemo dogovoriti izbor članova Predsjedništva kako je to predviđeno Aprilskim paketom(...) Ja koliko znam Dragan Čović na to neće pristati, ja sam to tad rekao gdinu Izetbegoviću pa čak i na tu uvjetnu ponudu jer je on u svom političkom stavu vrlo tvrd, vrlo rigidan. Traži rješenja koja nisu dobra ni za hrvatski narod ni za BiH. On traži rješenja koja će dalje oslabiti BiH i eventualno u jednom trenutku voditi ka njenoj disouciji. Stvarajući da etnički zaokruži teritoriju kroz virtuelne izborne jedinice kako on to želi a onda ovisno o prilikama koje vladaju u Evropi, regiji i svijetu da krene političkim putem kojim Dodik već neko vrijeme ide."

Kazao je i da on i Izetbegović imaju različite stavove kada je riječ o Izbornom zakonu. Izetbegović je, kaže, sklon tom Fileovom modelu, a on nije.

"Mislim da je to jedno te isto što traži Čović ali mislim kako sam ja razgovarao s Izetbegovićem nema razloga da sumnjam u ono što mi je rekao. SDA neće ići u pravcu nekih unilateralnih dogovora sa HDZ kada je riječ o izmjenama izbornog zakona. Ja želim u to da vjerujem. Bez obzira što je politika takva kakva je ne možete funkcionisati bez minimalnog povjerenja u ono što je rečeno i potpisano. Ako odstupi, onda je to kraj naše saradnje. To se podrazumijeva. To su prekrupna politička pitanja. Riječ je o budućnosti zemlje, šta god to znači, riječ je o budućnosti zemlje. Ja se nadam i nema razloga da sumnjam da će SDA ispoštovati ono što je dogovoreno sad DF-om", kazao je Komšić.

Još je dodao da će DF u Kantonu Sarajevo ostati na strani koju je izabrao stupajući u koaliciju sa Strankom demokratske akcije i SBB-om.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije