Izetbegović: "Ne smije se sjesti za sto za kojim se razgovara o podjeli BiH ni pod kojim uslovima"

11
AA
Izetbegović: "Ne smije se sjesti za sto za kojim se razgovara o podjeli BiH ni pod kojim uslovima"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Na Šehidskom mezarju Kovači je u organizaciji Asocijacija mladih SDA BiH obilježena 98. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA - Stranke demokratske akcije.

Prisutnima se u okviru programa obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je u uvodu svog obraćanja istaknuo da očuvanje sjećanja na rahmetli Aliju Izetbegovića nije potrebno njemu, ali je potrebno sadašnjim i budućim generacijama.

"Potrebno nam je da sjećamo vremena koje simbolizira njegovo ime. Naravno da nije Alija sam spasio Bosnu i Hercegovinu. Spasile su je stotine hiljada ljudi spremnih da godinama ginu i krvare u nevjerovatnoj borbi koju je Alija opisao kao 'čudo bosanskog otpora', ali sve se na kraju krajeva sublimira u neke simbole. Te naše borbe, kojom je naš narod dokazao da zaslužuje biti politički faktor i da je u stanju izdržati ono što je naizgled neizdrživo, se vrijedi sjećati i to zbog nas samih, zbog našeg samopouzdanja i zbog ovakvih vremena u kakvim danas živimo", kazao je Izetbegović.

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Davor Dragičević otkrio ime ubice svog sina

Podsjetio je Bakir Izetbegović na životni put prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i na dva navrata u kojima je bivao zatvoren jer se riječima suprotstavljao komunističkom režimu.

"Alija se prvi put odupirao tom sistemu kao devetnaestogodišnjak. Drugi put se odupirao kao starac. Odupirao se jednoj sili koja je izgledala bezizgledno jača od njega. I jedno i drugo je nadjačao. Komunistički sistem je pao i Alija je bio prvi predsjednik SR Bosne i Hercegovine, a zatim i prvi predsjednik dejtonske Bosne i Hercegovine", izjavio je Izetbegović.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, dodao je, Alija Izetbegović je bio prisiljen da brani bazične vrijednosti, živote i opstanak bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Govoreći o današnjem vremenu, Bakir Izetbegović je istaknuo da Alija Izetbegović sigurno ne bi nikada popuštao onima koji nasrću na Bosnu i Hercegovinu.

Izetbegović poslao poruke 'Trojci' i EUFOR-u te poručio: Vjerujem da će OHR pokrenuti smjenu Dodika

Izetbegović poslao poruke 'Trojci' i EUFOR-u te poručio: Vjerujem da će OHR pokrenuti smjenu Dodika

"Ne smiju se davati bitne pozicije, ne smije se degradirati pozicija Bosne i Hercegovine, a oni koji su danas na vlasti to rade. Alija Izetbegović bi stao na loptu, bez obzira šta misle stranci, međunarodna zajednica, sile i velesile i branio bi Bosnu i Hercegovinu i ne bi nikada popuštao", poručio je Izetbegović.

Podsjetio je zatim na činjenicu da rahmetli Alija Izetbegović, vjerujući u ideale po kojima je živio, nije popuštao ni u okolnostima kada mu je prijetio zatvor i kada je bivao zatvoren, pa ni 1990. godine kada je procijenio da je bošnjačkom narodu neophodna politička stranka koja bi spriječila scenarij koji mu je prijetio.

"Ko će za jednim zatvorenikom, koji je osuđen zato što je pravio grupu, krenuti da prave stranku? On je bio nepokolebljiv i napravio je najjaču stranku, koja je i danas najjača stranka u Bosni i Hercegovini", izjavio je Izetbegović.

Izetbegović: "Vrijeme je da Trojka pokaže da nije 'invalidna struktura', dobro su krenuli ovih dana"

Izetbegović: "Vrijeme je da Trojka pokaže da nije 'invalidna struktura', dobro su krenuli ovih dana"

Ni danas, dodao je, ne bi pravio ustupke i ne bi predao državnu imovinu, Ustavni sud BiH, Izborni zakon i sve one pozicije koje je aktuelna vlast predala političkim partnerima.

"Stajao bi čvrsto i to je poruka mladima. Moj emanet vama mladima danas je da nikada ni pod kakvim uslovima ne pregovarate i čak sjednete za sto na kojem se pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine. O tome uopšte ne smije biti razgovora. Mi to dugujemo i ljudima koji su ukopani na Kovačima i svima onima koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Nikada se ne smije ni razgovarati o tome", poručio je Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je u Bosanskom Šamcu 1925. godine, a preminuo je u Sarajevu 2003. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije