Izetbegović nakon sjednice: Ostaje da visoki predstavnik odradi svoj dio posla

8
I.S.
Izetbegović nakon sjednice: Ostaje da visoki predstavnik odradi svoj dio posla
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici razmatrao zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda naveli su da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

Nakon burne rasprave na sjednici, protiv ovog zaključka glasali su delegati HDZ-a i SNSD-a.

In memoriam | Hadžem Hajdarević je pjesnik "arabeski od vode"

In memoriam | Hadžem Hajdarević je pjesnik "arabeski od vode"

Nakon današnje sjednice, prisutnima se obratio i Bakir Izetbegović (SDA).

"Ostaje da visoki predstavnik odradi svoj dio posla. RS pokušava da dokaže da je Bosna i Hercegovina sastavljena zaista iz dva entiteta", poručio je Izetbegović.

Govorio je i o prepisci sa Vjekoslavom Bevandom, ministrom finansija BiH.

"Sama prepiska Bevande sa CIK-om, gdje on daje upute pa se predomišlja - mislim da smo doveli stvari do kraja. Iscrpili smo sve mogućnosti i očekujem da visoki predstavnik poduzme korake", naveo je lider SDA.

Na pitanje novinara o očekivanjima, pojasnio je kako ne očekuje nametanje budžeta, već odluka "koje će omogućiti da se omoguće troškovi".

"Ne očekujem da visoki predstavnik radi bilo šta drugo, osim šta je opis njegovog zadatka, a to je da se donesu odluke. Svako treba da radi svoj posao, a to je njegov", poručio je Izetbegović.

Na pitanje novinara do kada će visoki predstavnik morati nametati pojedine odluke, Izetbegović je odgovorio:

"Sve dok se ne počnemo ponašati normalno, u skladu sa Ustavom i zakonom, kao odgovorni političari".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije