HDZ i SNSD oborili zaključak kojim bi se osigurala sredstva za izbore

13
Radiosarajevo.ba
HDZ i SNSD oborili zaključak kojim bi se osigurala sredstva za izbore
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je na hitnoj sjednici razmatrao zahtjev pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda za sazivanje hitne sjednice Doma sa samo jednom tačkom dnevnog reda - Osiguranje novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora koji će biti održani 2. oktobra ove godine.

Iz Kluba bošnjačkog naroda naveli su da, prema odredbama Izbornog zakona BiH, sredstva za provođenje izbora institucije nadležne za obezbjeđenje sredstava iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o raspisivanju izbora.

Nakon burne rasprave na sjednici, protiv ovog zaključka glasali su delegati HDZ-a i SNSD-a.

Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao

Konaković pred sastanak u Sarajevu: Ne treba se gledati ko je prvi zvao

Nakon ove odluke, prisutnima su se obratili Dragan Čović i Nikola Špirić.

"Svjedoci ste da smo imali hitnu sjednicu... Što se tiče SNSD-a, nema nijedan razlog da se rok održavanja izbora pomjeri, a sve špekulacije se nas ne tiču. Postoji način da se tome udovolji - jedno je da se usvoji budžet, a drugo da se izvrši pozajmica iz entiteta, RS to nudi, još bolje ako i FBiH nudi", rekao je Špirić.

Poručio je kako je današnja sjednica služila samo za predizbornu kampanju pojedincima koji su ovo predložili.

"Bit će vremena da se krivci ganjaju. Nesporazumi se prelamaju preko budžeta", glasi jedna od poruka Špirića koji je rekao kako je potrebno rješenje - a ne da se traže krivci.

"Što je kriza veća - vlast je stabilnija, ali to govori o dubini krize u našoj zemlji", zaključio je Špirić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije