Izetbegović: SNSD pokušava jednostrano izvršiti imenovanja

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: SNSD pokušava jednostrano izvršiti imenovanja
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Kolegij Doma naroda

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda, danas bi trebali razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji na sastanku odvojenom od sjednice Kolegija Doma naroda.

Izetbegović je novinarima najavio zajednički susret s predstavnicima međunarodne zajednice u vezi lokalnih izbora u Mostaru.

Kazao je da bi trebali razgovarati i o svim ostalim stvarima za koje postoji interes, između ostalog, o radu Vijeća ministara i usvajanju ovogodišnjeg budžeta.

Ocijenio je da atmosfera nije dobra i odnosi među partnerima bi trebali biti bolji i iskreniji.

"Što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja lokalnih izbora, bilo kroz budžet ili tranše, za nas je prihvatljiv te smatramo da bi izbori trebali biti održani u oktobru, a ne u novembru", rekao je Izetbegović, uoči sjednice Kolegija Doma naroda.

Govoreći o smjeni ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, o čemu se raspravlja u Predstavničkom domu, Izetbegović je kazao da će o tome usaglašen stav imati Klub poslanika SDA u tom domu, ali velike su šanse da će biti suzdržani tokom glasanja.

Najavio je i da će u petak zasjedati Kadrovska komisija SDA kada bi trebali predložiti ime novog ministra sigurnosti BiH nakon što je Fahrudin Radončić, inače lider SBB-a, podnio ostavku.

Izetbegović je odgovorio i da postoji koalicija SDA, HDZ BiH, SNSD, DF.

"Radončić je izašao, meni je žao, ali njegov je izbor", dodao je Izetbegović. 

Istakao je i da nikada ranije u Vijeću ministara BiH nije bilo imenovanja bez prethodnog stranačkog dogovora, u ovom slučaju SDA, HDZ i SNSD-a, te da mimo tog dogovora SNSD uporno pokušava jednostrano izvršiti imenovanja na Vijeću ministara gdje su imenovanja Srba u pitanju.

"Tako neće moći ići, jer mi moramo imati na uvid cijeli raspored kako će to ići, kako smo i do sada uvijek radili. SDA stoji na poziciji da se to treba odmah uraditi. Prvo ministar sigurnosti pa direktori SIPA-e, RAK-a, UIO…", dodao je Izetbegović.

Napomenuo je da će na sjednici Kolegija Doma naroda zatražiti od Čovića i od Nikole Špirića (SNSD), koji je također dopredsjedavajući Doma naroda, da se napravi lista najvažnijih imenovanja, a u pitanju je 20 ili 30 pozicija, te da sve to treba biti jedan paket uz imenovanje ministra sigurnosti BiH.

Izetbegović se osvrnuo i na izjavu tužioca Olega Čavke, nakon što ga je Izetbegović prozvao u intervjuu na Hayatu. 

Izetbegović je sinoć rekao da je jedan državni tužilac uzeo mobitel iz jednog predmeta, a Čavka ga je pozvao da kaže koji.

“Očigledno je da se Čavka prepoznao. Svi se sjećamo te afere iz 2016. godine, kada je taj tužilac odnio kući mobitel i pokušao u njega da stavi svoju karticu. Imali smo tu aferu, imali smo 2012. aferu Barašin, gdje su neke gore stvari učinjene od ovoga, gdje je bilo hakiranja, uništavanja dokaza i tako dalje. Dakle, naravno, mislio sam na njega”, izjavio je Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije