Izetbegović: Ksenofobne sile nisu pobijeđene i još uvijek se nadvijaju nad nama

6
Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Ksenofobne sile nisu pobijeđene i još uvijek se nadvijaju nad nama
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA uputio je čestitku povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana.

U nastavku prenosimo poruku Izetbegovića u cijelosti:

"Deveti maj je datum koji simbolizira pobjedu civilizacijskih vrijednosti nad silama fašizma. Ta pobjeda nad ideologijom koja je ljude dijelila na osnovu rase, vjere i etničke pripadnosti temelj je moderne Evrope i Evropske unije, čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. godine.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Ovo je dan u kojem odajemo počast svim žrtvama antifašističke borbe koji su utkali svoje živote u stvaranje boljeg svijeta. U toj borbi veliki doprinos dali su i bosanskohercegovački antifašisti, koji su se sa istim silama zla suočili i skoro pola stoljeća kasnije.

Agresija na Bosnu i Hercegovinu bila je nastavak pokušaja ostvarivanja fašističkih ideja koje su naizgled pobijeđene 1945. godine. Realizaciji velikodržavnih projekata, koji su za cilj imali komadanje Bosne i Hercegovine, uništenje jednog naroda i zatiranje modernih civilizacijskih vrijednosti, hrabro se suprostavila Armija Republike Bosne i Hercegovine.

Najzaslužniji među njima odlikovani su najvećim ratnim priznanjem „Zlatnim ljiljanima“. Njihova hrabrost i požrtvovanost bili su pokretačka snaga otpora protiv fašizma.

Ksenofobne sile podjela su zaustavljene, ali nisu pobijeđene i još uvijek se kao crni oblaci nadvijaju nad nama. Zato je naša obaveza sačuvati sjećanje na najbolje sinove ove zemlje i vrijednosti za koje su se borili.
Dobitnicima „Zlatnih ljiljana“, članovima njihovih porodica i svim braniocima naše domovine upućujem iskrene čestitke povodom Dana zlatnih ljiljana, a svim građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan pobjede nad fašizmom, uz želju da zajedničkim snagama gradimo i jačamo našu jedinu domovinu, zemlju ravnopravnih naroda i građana", navodi se u poruci Izetbegovića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije