Izetbegović i Čović u Mostaru: Nema dogovora u kratkom periodu

Radiosarajevo.ba
Izetbegović i Čović u Mostaru: Nema dogovora u kratkom periodu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović i Dragan Čović/ Arhiva

Predsjednici SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović održali su sastanak predsjedništava stranaka u Mostaru na kojem se govorilo o raznim temama. 

Dragan Čović je nakon sastanka kazao da je posvećeno vrijeme i izborima u Mostaru i pokazali smo da možemo tu napraviti iskorak i postići dogovor.

"Zamolili smo sve strane da napravimo jednu izjavu koju bi dostavili međunarodnim faktorima, a razgovarali smo i o problemu deponije Uborak", kazao je Čović.

Dodao je da je cilj HDZ-a da se postigne dogovor oko Izbornog zakona po sistemu da nijedan narod drugom ne bira predstavnike, naglasivši da poštuje sve presude.

"Bitno nam je da vlast funkcionira na svim nivoima. Dolaze nam krize koje moramo rješavati, kako unutrašnje tako i vanjske, kao što su migranti. Naš je stav da treba što ranije organizirati sjednicu Vijeća ministara o ovom problemu. Puno stavova je približeno, ali smo daleko od usaglašavanja svih pitanja. Prioritet HDZ-a je izborni zakon i preko toga će se mnoge stvari relaksirati. Mostar mora imati izbore u oktobru", podvukao je Čović.

Bakir Izetbegović je kazao da nije optimista da će se dogovor naći u kraćem periodu, ali da šansa postoji.

"Prije ovog sastanka susreo sam se sa gospodinom Radončićem i Komšićem i pitao ih da li treba nastaviti ove sastanke. Oni su kazali da ovakve sastanke treba nastaviti. SDA i HDZ ulažu zajednički napor ka rješavanju krize. Presude Ustavnog suda BiH moraju se provoditi, i tu smo saglasni. Ono oko čega nismo saglasni jeste oko zamjene stranih sudija", kazao je Izetbegović.

Dodao je da su se obje strane usaglasile da Vijeće ministara treba što prije krenuti u provođenje 14 mjera koje je pred njih postavila Evopska unija.

"Po pitanju migrantske krize smatramo da se hitno i sistematski treba rješavati ovaj problem kako bi se izbjegao haos, ako se ne bude brzo radilo. Naše ministarstvo ulaže velike napore, i sam ministar, ali tu sam ne može", dodao je Izetbegović.

Komentirajući imenovanje Denisa Šulića na mjesto potpredsjednika NSRS od strane SNSD-a, Izetbegović je kazao kako ova stranka odavno ima sve konce u svojim rukama. 

"I oni se tako ponašaju. Postavljaju svoje ljude, nameću svoja rješenja, a potom nama zamjeraju oko nekih drugih stvari", komentirao je predsjednik SDA. 

Obje stranke, kazali su, dogovorili su da se granica BiH zaštiti i kontrolira kako u BiH ne bi mogla ući bilo koja osoba kojoj se ne zna identitet, a predsjednik HDZ-a kazao je kako je stav obje stranke da se što prije sazove sjednica Parlamenta BiH kako bi se granica naše zemlje zaštitila. 

Kada je riječ o izborima u Mostaru, Dragan Čović je kazao kako je HDZ spreman da odmah potpiše da se izbori održe, ali da nije sve u njima. 

"Druga strana traži daljnje dogovore, a mi smo stava da se Mostar ne može rješavati i govoriti o konstitutivnosti naroda, a da se taj problem ne rješava na nivou entiteta odnosno države", dodao je na kraju Čović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije