Izetbegović: BiH ima jasnu perspektivu pridruživanja EU i NATO-u

Anadolija
Izetbegović: BiH ima jasnu perspektivu pridruživanja EU i NATO-u
Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je primio Nobua Kishija, ministra vanjskih poslova Japana.

Tom prilikom Izetbegović je naglasio da BiH ima jasnu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu, što dugoročno podrazumijeva kako unutrašnju, tako i vanjsku sigurnost zemlje, kao i daljnje povećanje njene ekonomske konkurentnosti.

Izetbegović je informisao ministra Kishija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u BiH. Također je sugovornika upoznao sa planiranim projektima za infrastrukturni razvov ove regije, ističući da bi to mogla biti prilika i za japanske ulagače, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Dodao je da su područja u kojima se može ostvariti značajna trgovinska saradnja su projekti u području IT sektora i turizma.

Iz Predsjedništva kažu da je ministar vanjskih poslova Japana pohvalio evropski put BiH i do sada učinjene reforme, uz nadu da će japanski ulagači ubuduće više ulagati u BiH. Izrazio je i bezrezervnu podršku naroda i Vlade Japana, istakavši da je njegova zemlja uvijek bila uz BiH koju smatra prijateljskom državom s kojom nema otvorenih pitanja.

U sklopu posjete BiH, ministar Kishi će sutra zvanično otvoriti Sportski centar „Kantarevac“ u Mostaru, na čemu je predsjedavajući Izetbegović zahvalio narodu i Vladi Japana, kao i za ukupnu dosadašnju intenzivnu podršku BiH u mnogim drugim segmentima, naglašavaju iz Predsjedništva.

Navodi se da je tokom razgovora posebno istaknut projekt „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNESCO i UNICEF u partnerstvu s Predsjedništvom BiH i koji se pokazao izuzetno uspješnim. Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zadovoljstvo da je putem ovog projekta  pružena podrška u vidu grant sredstava Sportskoj akademiji “Mali most” u Mostaru, čije aktivnosti su se odvijale u sklopu Sportskog centra „Kantarevac“, naglasivši da je proces pomirenja ključan za stabilnost BiH i cijele regije.

Sastanku sa Khisijem prisustvovali su i Aleksandar Savović, predstavnik ureda Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te u ime hrvatskog člana Dragana Čovića njegov savjetnik Dejan Vanjek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije