Izetbegović: AFET ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija

1
AA
Izetbegović: AFET ima značajnu ulogu u procesu evropskih integracija
FOTO: AA / Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) ima veoma značajnu ulogu u procesu evropskih integracija, te da aktivnosti, stavovi i preporuke ovog Odbora predstavljaju značajne smjernice, kako za Parlamentarnu skupštinu BiH, tako i za ostale institucije uključene u integracijski proces.

To je rekao na današnjem sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana u Briselu.

"Sadržaj posljednjeg Izvještaja o BiH kojeg je pripremio izvjestilac Paulo Rangel, kao i amandmani zastupnika i način na koji su ti amandmani tretirani, pokazuju visok stepen poznavanja i razumijevanja prilika u BiH, njenih potreba na putu ka članstvu, a naročito potvrđuju opredijeljenost članova ovog Odbora za evropsku budućnost BiH", poručio je.

Podcrtao je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od strateških ciljeva BiH, te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, a naročito one koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru i izbornom zakonodavstvu.

"Uvođenje evropskih demokratskih standarda, onakvih kakvi se praktikuju u državama članicama EU i koji onemogućavaju bilo kakav oblik diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu", kazao je.

Predsjedavajući Doma naroda se zahvalio članovima AFET-a na prepoznatoj potrebi uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka, uz posredovanje predstavnika EU i angažman civilnog društva, u razgovore o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva.

"Redovna komunikacija i koordinacija aktivnosti sa ovim Odborom, Evropskim parlamentom i ostalim institucijama EU od suštinske je važnosti za put BiH ka članstvu u EU. Pandemija COVID-19 je otkrila pune razmjere važnosti te saradnje", ocijenio je.

Izetbegović je podsjetio da se BiH suočava i sa migrantskom krizom, te da veliki broj ilegalnih migranata, koji žele doći do zemalja Zapadne Evrope, ulaze u BiH kao tranzitnu zemlju, a da im je prolaz dalje prema Zapadnoj Evropi onemogućen.

"Njihovo koncentriranje isključivo u dijelovima države u kojima žive muslimani predstavlja humanitarni i sigurnosni izazov za lokalne zajednice i institucije Bosne i Hercegovine", upozorio je.

Uprkos izazovima, dodao je, BiH je nastavila sa ispunjavanjem obaveza na evropskom putu, te je ostvaren značajan napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini bila bi jasna poruka i značajan podsticaj institucijama uključenim u integracijski proces, donosiocima političkih odluka, a naročito građanima BiH, koji su u ogromnoj većini opredjeljeni za evropsku perspektivu države", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije