Izdvojeno 24.300.000 KM za aerodrome u FBiH: Evo kako je raspoređen novac

1
Radiosarajevo.ba
Izdvojeno 24.300.000 KM za aerodrome u FBiH: Evo kako je raspoređen novac
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Međunarodni aerodrom Sarajevo

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Vlada Federacije BiH danas je donijela odluke o usvajanju programa utroška sredstava kojim se aerodromima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, te Bihaću, iz ovogodišnjeg Federalnog budžeta dodjeljuje ukupno 24,3 miliona KM za unapređenje avioprometa u Federaciji BiH.

Jednom odlukom usvojen je Program utroška sredstava u iznosu od ukupno 7.000.000 KM Tekućeg transfera 'Subvencije javnim preduzećima - za unapređenje avioprometa FBiH' Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Ovom odlukom 3.000.000 KM dodjeljuje se Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo, a po 2.000.000 KM javnim preduzećima Međunarodna zračna luka - aerodrom Mostar d.o.o. i Međunarodni aerodrom Tuzla  d.o.o. Ova sredstva su namijenjena za troškove tekućega poslovanja i subvencioniranje postojećih i otvaranje novih aviolinija.

Druga odluka se odnosi na usvajanje Programa utroška sredstava u iznosu od 17.000.000 KM iz Kapitalnog transfera „Kapitalni transferi javnim preduzećima - za unapređenje avioprometa FBiH“ Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, a koji se dodjeljuju Javnom preduzeću Aerodrom Bihać d.o.o. Ova sredstva će biti utrošena za otkup zemljišta, troškove pretvorbe zemljišta, izgradnju aerodromskog kompleksa (PSS, stajanke, rulnice), te izradu elaborata za dobijanje vodne saglasnosti. Tu spadaju i troškovi nadzora nad izvođenjem radova, usluga izrade revidiranja (usklađivanja projektno-tehničke dokumentacije, kao i revizije glavnoga projekta, konsultantske usluge, te usluge izrade master plana, odnosno plana detaljne regulacije aerodromskog kompleksa Bihać. Također, sredstva su namijenjena i za troškove usluga geodetskog snimanja prepreka, nabake pokretne meteorološke stanice i izradu glavnih i idejnih projekata. 

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Klasa i u 38. godini: Džeko zablistao i hat-trickom približio Fenerbahce trećem pretkolu Lige prvaka

Pored toga, drugom odlukom o usvajanju Programa utroška sredstava Tekućeg transfera 'Subvencije javnim poduzećima – za unapređenje avioprometa FBiH' Aerodromu Bihać se dodjeljuje 300.000 KM za subvencioniranje tekućeg poslovanja ovog preduzeća.

Također, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je zaduženo da vrši kontinuiran nadzor o utrošku dodjeljenih sredstava, kao i da sa javnim preduzećima potpiše ugovore kojim će se urediti način prijenosa sredstava, provedba postupka javne nabavke i izvještavanje o utrošenim sredstvima. Ova javna preduzeća dužna su kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo o utrošku dodijeljenih sredstava. Nakon utroška sredstava, a najkasnije do 28.2.2025. godine, dužna su sačiniti ukupni izvještaj o utrošenim sredstvima transfera i dostaviti ih Ministarstvu zajedno sa odlukama nadzornih odbora o usvajanju izvještaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije