Vlada FBiH osigurala 3.000.000 KM za sufinansiranje zaštite nacionalnih spomenika

0
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH osigurala 3.000.000 KM za sufinansiranje zaštite nacionalnih spomenika
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava sa kriterijima raspodjele sredstava kapitalni transferi utvrđenog Budžetom FBiH za 2024. godinu ovom ministarstvu za učešće Vlade Federacije BiH u sufinansiranju kantonalnih i lokalnih zajednica - zaštita nacionalnih spomenika, u iznosu od 3.000.000 KM.

Raspodjela ovih sredstava vršit će se nakon obavljenog javnog poziva, u skladu sa općim uslovima učešća i posebnim kriterijima za raspodjelu utvrđenih ovom odlukom, kao redovna sredstva za odabrane programe/projekte u maksimalnoj vrijednosti finansiranja u iznosu do 150.000 KM po jednom odabranom programu/projektu.

Ova sredstva dodjeljivat će se korisnicima u skladu sa usvojenim programima/projektima, a na osnovu podnesenih zahtjeva i javnog poziva koji će raspisati Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Javni poziv za dodjelu sredstava objavit će se na službenoj web stranici Ministarstva, u Službenim novinama FBiH i najmanje jednom dnevnom listu. U skladu sa ovom odlukom, pojedinačne odluke o dodjeli sredstava za sve navedene programe/projekte donosi federalni ministar prostornog uređenja. S korisnicima će Ministarstvo zaključiti ugovore o međusobnim pravima i obavezama.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Korisnici su obavezni da dodijeljena sredstva koriste namjenski i da dostave izvještaj sa kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje namjenski utrošak sredstava u roku od 15 dana od dana završetka programa/projekta.

Kako je navedeno u obrazloženju Odluke, u skladu sa Zakonom o zaštiti dobara koja su odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika proglašena kao nacionalni spomenik BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja dužno je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije