Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o PIO: Izbrisan sporni član o osiguranju

2
Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH usvojila izmjene Zakona o PIO: Izbrisan sporni član o osiguranju
Foto: Vlada FBiH / Sa sjednice Vlade FBiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike utvrdila Prijedlog zakon o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) kojim se provodi presuda Ustavnog suda FBiH U-13/22 od 9.5.2023. godine, te ga u hitnom postupku uputila u parlamentarnu proceduru.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopuni Zakona o PIO se dopunjava član 89. na način da je dopunjen naziv tog člana riječima "i invalidsku", te dodan stav kojim je propisano da se pravo na invalidsku penziju obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju.

Također, briše se član 116. čime se, kako pojašnjava predlagač, korisnicima invalidskih penzija omogućava sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju bez obustave isplate penzije.

Bursać: Kovačević bi po uzoru na svog idola Ratka Mladića ubijao Bošnjake!

Bursać: Kovačević bi po uzoru na svog idola Ratka Mladića ubijao Bošnjake!

Predlagač nadalje pojašnjava da pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena prva kategorija invalidnosti, odnosno kod kojeg postoji potpuni gubitak radne sposobnosti. Prema Zakonu o PIO gubitak radne sposobnosti (prva kategorija invalidnosti) postoji kada se utvrdi da osiguranik u obaveznom osiguranju trajno nije sposoban za rad na radnom mjestu odnosno poslu koji je obavljao na dan ocjene radne sposobnosti ili koje je obavljao prije prestanka osiguranja, kao ni za drugo radno mjesto odnosno posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom, niti se prekvalifikacijom ili dokvalifikacijom može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi odnosno radnoj sposobnosti stečenoj radom.

Predlagač smatra da su potpuni gubitak radne sposobnosti i, s tim u vezi, ostvarivanje prava na invalidsku penziju, te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju dijametralno suprotne situacije, te da jedna isključuje drugu. Predloženom dopunom zakonodavac štiti temelje na kojima je postavljen sistem penzijskog i invalidskog osiguranja u Federaciji BiH, a u konačnici i budžet Federacije BiH. Predlagač u obrazloženju navodi da se brisanjem člana 116. izvršava Presuda Ustavnog suda FBiH U-13/22 od 9.5.2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije