Izdate preporuke: Evo kako će izgledati rad vrtića u BiH

Radiosarajevo.ba
Izdate preporuke: Evo kako će izgledati rad vrtića u BiH
Foto: Arhiv / Ilustracija

Iako još nije poznato kada će biti dozvoljen rad vrtićima u BiH, evidentno je da će do toga brzo doći.

Federalno ministarstvo zdravstva objavilo je uputstva za rad vrtića. 

U ovim poslovnim objektima neophodno je primjenjivati mjere sprječavanja širenja COVID-19 kao i u svim drugim aktivnostima. Ove mjere podrazumjevaju sljedeće:

- Uposlenicima pružiti informacije i edukaciju vezano za prevenciju širenja COVID-19 (materijali se mogu pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, www.zzjzfbih.ba) o Higijena ruku, respiratorna higijena, izbjegavati dodirivanje lica o Standardne mjere higijene i zaštite zdravlja o Mjere zaštite karakteristične za COVID-19 o Mjere zaštite karakteristične za djelatnost

- Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije uposlenicima

- Insistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovno čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja.

- Osigurati provjetravanja prostorija tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. - Insistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji - Insistirati da svi uposlenici nose maske

- Ako je moguće organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

Uposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego da se obrate svom ljekaru Specifične preporuke vezane za vrtiće Boravak u vrtićima potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to porodični dom, odnosno domaćinstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19. Iz gore navedenih razloga podstičemo ostanak kod kuće sve djece za koju je to moguće, s obzirom da broj djece može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

Detaljne preporuke o zaštiti uposlenika i djece možete pročitati na OVOM LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije