'Iz Zagreba i Beograda se vodi hibridni rat protiv BiH, HRT pravi 'Herceg-Bosnu'

6
Radiosarajevo.ba
'Iz Zagreba i Beograda se vodi hibridni rat protiv BiH, HRT pravi 'Herceg-Bosnu'
/ Šemsudin Mehmedović (Foto: Fena)

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine reagirao je na izjave hrvatskih političara Nikole Grmoje i Miroslava Škore.

Tokom gostovanja na HRT-u, pominjali su stvaranje trećeg entiteta u BiH i položaj Hrvata.

"Mislio sam da je vrijeme Riste Đoge i Smiljka Šagolja u novinarstvu prošlo, ali HRT obnavlja taj način izvještavanja o BiH. HRT opet kao 1993. pravi 'Herceg Bosnu'", napisao je Mehmedović

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Lijepa vijest: Na KCUS-u uspješno urađene tri transplantacije bubrega

Prema njegovom mišljenju, Rusija se ne može zaustaviti u Ukrajini, ako se ne zaustavi na Balkanu.

"Kancelarija EU u BiH mora intervenisati i zaustaviti dezinformacijski hibridni rat koji se vodi protiv BiH iz Zagreba i Beograda, zbog tog modela se države zabranile djelovanje ruskih medija u svom medijskom prostoru.

Hrvatska na svojoj državnoj (javnoj) TV demonstrira da se otvoreno miješa u unutrašnje stvari u BiH istim metodom kao i Rusija u Ukrajini. Na Hrvatskoj državnoj (javnoj) tv se otvoreno zagovara uspostavljanje Herceg Bosne od strane političkih stranaka iz Parlamenta Hrvatske. To je nedopustivo i zato očekujemo od OHR-a da interveniše na ovakvu pojavu jer se radi o ruskoj metodologiji vođenja propagandnog dezinformacijskog "ratovanja" koje traje tri decenije.

Ne vidim nikakve razlike iz vremena 1992. i 1993. i "šagoljana" Smiljka Šagolja, ere Tudjmanovih "Motrišta" dok je trajala okupacija i agresija HVO i HV pod vodstvom Tudjmana i Šuška. I onog što je u emisiji Otvoreno HRT-a emitovano. Čak je i voditelj vidno emotivno unesen u raspravu gostiju, u jednom trenutku gotovo s čudjenjem upitao gosta emisije čiji mu se odgovor nije dopao: "Šta, da Hrvatima Bošnjaci biraju člana Predsjedništva?"

Naravno, HRT neće govoriti o tome kako se Dom naroda intezivno koristi za blokadu BiH. Kako legitimni predstavnici Doma naroda BiH, neće ni osuditi agresiju Rusija na Ukrainu. Naprotiv!

HRT je jednako 1993, 1994 ... izvještavao o ugroženosti Hrvata u BiH, dok su HV i HVO otvarali koncetracione logore, protjerivali, etnički čistili i provodili UZP. I danas opet - ugroženi.

Šagoljanje i Tudjmarenje BiH se nastavlja i nakon tri decenije. To je nedopustivo i zato tražim od Kancelarije EU u BiH da interveniše na ovakvu pojavu jer se radi o ruskoj metodologiji vodjenja propagandnog dezinformacijskog "ratovanja". EU treba da shvati: Rusija se ne može zaustaviti u Ukrajini, ako se ne zaustavi i na Balkanu", napisao je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije