Iz sarajevskog ministarstva pitaju Lasića: Šta je sa Eko testovima?

Radiosarajevo.ba
Iz sarajevskog ministarstva pitaju Lasića: Šta je sa Eko testovima?

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo javno postavlja pitanje ministru prometa i komunikacija FBiH Denisu Lasiću, da li su stupile na snagu odredbe čl. 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (Eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je donesen krajem 2016. godine.

"Prema pomenutim članovima, nakon tri godine prelaznog perioda, od 1. 1. 2020. godine vozilo koje se mora podvrgnuti Eko testu mora zadovoljiti zahtjeve o kvaliteti izduvnih gasova u skladu sa propisima BiH. Do ovog datuma rezultati Eko testa nisu imali uticaj na prolaznost vozila na tehničkom pregledu. Takođe, u članu 11. je definisan postupak koji se provodi, ako se utvrdi da vozilo ima prekomjerne emisije izduvnih gasova. Stoga se postavlja pitanje koje su upute ovim povodom date stanicama tehničkog pregleda, te kakve su povratne informacije i reakcije zabilježene u proteklih desetak dana", navodi se u saopćenju Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Smatraju da se radi o pitanjima od općeg interesa i javnost treba da zna da li se nakon tolikih godina može očekivati redukcija zagađenja zraka koje potiče od saobraćaja. Kako podsjećaju, u Kantonu Sarajevo, a i šire, gotovo konstantno je ugrožen kvalitet zraka, između ostalog i emisijama iz vozila, a što štetno djeluje na zdravlje građana i kvalitet života.

"Ovim povodom navodimo da je samo u Kantonu Sarajevo registrovano oko 57.000 vozila na dizel, koji imaju Euro 3 normu ili nižu, kao i oko 25.000 vozila iste norme koja koriste benzin kao pogonsko gorivo. Prosječna starost ovih vozila je približno dvadeset godina. Ako imamo sve ove podatke u vidu, jasni su razlozi zbog kojih se traži hitan odgovor od strane nadležnog Ministarstva. zaključuje se u saopćenju. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije