Sarajevo se guši u dimu: Samo dvije prijave za "ložače" smeća i uglja

B. T.
Sarajevo se guši u dimu: Samo dvije prijave za "ložače" smeća i uglja
Arhiv / Meteorolozi za danas najavili olujni vjetar

U vrijeme najvišeg prošlomjesečnog zagađenja zraka u Sarajevu, od 6. do 9. decembra, dok su bile proglašene epizode “pripravnost” i “upozorenje”, Kantonalna uprava civilne zaštite primila je tri prijave građana koje se odnose na zagađenje iz ložišta.

Navedeno je to iz ove ustanove u odgovoru na pitanje zastupnika u Skupštini KS Zvonka Marića. On je od svih nadležnih institucija zaduženih za provedbu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS tražio da ga obavijeste o poduzetim aktivnostima tokom epizoda “pripravnost” i “upozorenje”.

Kako je navedeno iz Civilne zaštite, primili su „tri informacije o kršenju odredbi iz Plana“ i to 7. decembra, kada su informirani da pravno lice H-M-K Promet u ulici Safeta Zajke u kotlovnici loži razne vrste otpada i zagađuje okolinu. Druge dvije prijave odnose se na hotel Bistrik, protiv kojeg su 7. i 9. decembra evidentirane prijave građanina da ugljem i drugim vrstama ogrjeva zagađuje okolinu.

Marić: Tražio odgovor - undefined

FOTO: Arhiv: Marić: Tražio odgovor

„O primljenim informacijama odmah je obavješteno Ministarstvo prostornog uređenja“, navode iz Civilne zaštite o podruzetim aktivnostima.

Među rijetkim institucijama koje su odgovorile je i Ministarstvo zdravstva, iz kojeg navode da su, između ostalog, sačinili preporuke koje su dostupne i na njihovoj intenteskoj stranici te da je od zdravstvenih ustanova zatraženo da dostave izvještaje o poduzetim aktivnostima u slučaju bilo koje od epizoda zagađenja.

O svojim aktivnostima na informiranju javnosti Mariću je odgovorila Služba za protokol i press Kantona Sarajevo. Odgovor je dala i Općina Ilidža, iz koje su naveli da su informirali stanovništvo o proglašenju i ukidanju epizoda, te da su povećali inspekcijski nadzor na gradilištima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije