Maske će biti poželjan dodatak: Počelo je novo gušenje i trajat će dugo

Radiosarajevo.ba
Maske će biti poželjan dodatak: Počelo je novo gušenje i trajat će dugo
FOTO: Facebook / Sarajevo: Slijedi dug period aerozagađenja

Počelo je novo gušenje, a vrlo vjerovatno će ovo biti i najduža epizoda aerozagađenja za ovu zimu koja će trajati najmanje sedam do 10 dana.

Upozorenje je to koje je danas uputio meteorolog amater Nedim Sladić.

Kako kaže, prema svim dosad dostupnim izračunima prognoznih modela, stabilno i suho vrijeme zadržat će se u Bosni i Hercegovini najmanje do polovine januara usljed prostranog anticiklonalnog polja u prizemnom sloju atmosfere, a po visini sinoć je počeo pritjecati topliji zrak.

"U takvim okolnostima, prema zakonima fizike se gušći, hladniji zrak spušta prema dole, a lakši, topliji zrak zbog viška vodene pare podiže uvis, pri čemu se usljed nabijanja zraka formira tzv. anticiklonalna kapa ili kotlinski poklopac", objašnjava Sladić. 

Infografika: Sve što trebate znati o zagađenju zraka u Sarajevu

Važne informacije!


Anticiklonalna kapa, kako dodaje, je obično u ovakvim uslovima na visini brda Hum - oko 750-800 metara nadmorske visine.

"Shodno trenutnoj situaciji, jasno je da imamo pojavu temperaturne inverzije, odnosno da će na višim nadmorskim visinama biti toplije nego na nižim. Po vertikali, slojevi atmosfere se ne mogu miješati do one tačke da se neutralizira hladnoća u prizemlju te dolazi do otežane disperzije zagađujućih čestica, jer nema konvekcije, odnosno vertikalnog kretanja zraka. Konvekcija je prekinuta upravo na mjestu gdje se trenutno nabija hladni zrak u kotlinu, tj. na Humu", objašnjava Sladić. 

Prema njegovim riječima, u uslovima stabilne atmosfere u kojoj nema razlike u pritiscima prevladava bezvjetrica, što pogoduje daljnjoj akumulaciji zagađujućih čestica u zraku, koje su posljedica sagorijevanja čvrstih goriva, pri čemu se javljaju sumporni spojevi koji u kombinaciji sa vodenom parom stvaraju i korozivne kiseline, prije svega sulfatnu, H2SO4, te sumporna, H2SO3.

Nedim Sladić - undefined

Foto: Privatni album: Nedim Sladić

"Osim nedostatka konvekcije, nemamo niti advekcije, odnosno horizontalnog strujanja - vjetra. Ponovo se stoga očekuje rapidan prelazak iz zadovoljavajućeg kvaliteta zraka u vrlo nezdrav, a do petka povremeno i ponegdje do granice opasnog po zdravlje stanovništva. Maske će i dalje biti poželjni asesoar naših građana u većim bh. aglomeracijama", zaključuje Sladić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije