Iz MUP-a KS za Radiosarajevo.ba o lažnoj vijesti o skrnavljenju pravoslavnog groblja u Sarajevu

4
A. S.
Iz MUP-a KS za Radiosarajevo.ba o lažnoj vijesti o skrnavljenju pravoslavnog groblja u Sarajevu
Foto: Printscreen / Dokaz da je fotografija nastala prije tri godine

Nakon što su brojni mediji u bosanskohercegovačkom entitetu RS, uključujući i portale u Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenijeli su u srijedu, 6. septembra, vijest pod naslovom “Srušeno osam spomenika na pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu”.

Podsjetimo, informaciju je dramatično saopćio Odbor za zaštitu prava Srba u Federacije Bosne i Hercegovine.

Portal Radiosarajevo.ba je u četvrtak, 7. septembra ujutro objavio tekst pod nazovim - "Fake news: Čišćenje pravoslavnog groblja podvalili kao „strašan vandalizam“ u Sarajevu!", koji su prenijeli brojni portali u Bosni i Hercegovini.

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Drama u Madridu: Čudesni Real u tri minute postigao dva gola i plasirao se u finale

Da bismo tačno i precizno informirali javnost, kontaktirali smo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) i razgovarali sa Mersihom Novalić, glasnogovornicom MUP-a KS, koja je za portal Radiosarajevo.ba također demantirala navode Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

“Dana 06.09.2023. godine, u medijima je objavljena informacija – saopštenje Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH u kojoj je navedeno da su „na starom pravoslavnom groblju Kromolj u Sarajevu nepoznati počinioci srušili osam spomenika gdje su sahranjeni Srbi pravoslavci“, te da je „riječ o starom pravoslavnom groblju u koje su prestale da se vrše sahrane sedamdesetih godina nakon formiranja groblja Bare“.

Izvršenim provjerama, utvrđeno je da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo u proteklom periodu nije zaprimila nikakav vid prijave i/ili informacije o rušenju i/ili oštećenju nadgrobnih spomenika na ovoj lokaciji.

Stoga su na teren upućene policijske patrole i pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije kako bi izvršili provjeru stanja lokacije i navode iz objavljene informacije”, rekla je za Mersiha Novalić, glasnogovornica kantonalnog MUP-a KS.

Fake news: Čišćenje pravoslavnog groblja podvalili kao „strašan vandalizam“ u Sarajevu!

Fake news: Čišćenje pravoslavnog groblja podvalili kao „strašan vandalizam“ u Sarajevu!

Ona je potvrdila da policija nakon utvrđenih činjenica nije uspjela pronaći dokaze da su nadgrobni spomenici nasilno oštećeni.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršili su obilazak i vizuelni pregled lokacije – pravoslavnog groblja na Kromolju, gdje je utvrđeno da je groblje u zapuštenom stanju, zaraslo visokom travom i niskim rastinjem, da određena grobna mjesta nije moguće raspoznati zbog trave i drugog rastinja, te da je dio spomenika – nadgrobnih ploča utonuo i/ili oboren na zemlju ili nakrivljen, na neutvrđen način i u neutvrđenom vremenskom periodu. Na samoj lokaciji nisu uočeni tragovi koji bi eventualno mogli ukazivati na ulazak u ograđeni prostor groblja ili nasilno oštećenje nadgrobnih spomenika”, dodala je Novalić za Radiosarajevo.ba naglasivši da je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, koji je naložio da se zatečeno stanje fotografiše i da se sačini službeni zapisnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije