Iz Instituta za istraživanje genocida Kanade žestoko reagirali na izjavu Vulina

Radiosarajevo.ba
Iz Instituta za istraživanje genocida Kanade žestoko reagirali na izjavu Vulina
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanade, žestoko je reagirao povodom sramne, antibosanske, anticivilizacijeske izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina. 

Podsjetimo, gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji, Vulin je poručio "da je vojska Srbije spremna štititi Srbe i izvan zemlje", iako je, poglašavamo, uloga vojske svake zemlje da čuva njene granice

“Vojska Srbije je spremna da sačuva soju borbenu gotovost i da sačuva našu zemlju i Srbe gdje god da se oni nalaze. Tako da ako bilo ko pomisli da upadne u Sjevernu Mitrovicu ili da uznemiri Republiku Srpsku, nemoj da se igra, mi smo tu. Mi smo dovoljno sigurni, imamo dovoljno ljudi i oružja, svega što je potrebno, mi čuvamo svoju zemlju", kazao je Vulin, koji ni sam nije služio vojni rok, jer je bio nesposoban za vojsku

Skandalozna izjava Vulina: "Ako neko proba da uznemiri RS, vojska Srbije je tu!"

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, ni u doba pandemije koronavirusa s kojom se suočio cijeli svijet, ne miruje u širenju nacionalističke velikosrbijanske politike, posebno prema Bosni i Hercegovoini. Gostujući na jednoj srbijanskoj televiziji, Vulin je poručio " da je vojska Srbije spremna štititi Srbe i izvan zemlje", iako je, poglašavamo, uloga vojske svake zemlje da čuva njene granice.

Na ovo su reagirali iz Instituta za istraživanje genocida Kanade i njihovu reakciju prenosimo u cijelosti: 

Snažan odgovor Bosanaca srbijanskom ministru Aleksandru Vulinu na provokaciju

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH oštro je reagirao na izjavu Aleksandra Vulina, ministra odbrane Republike Srbije koji je rekao da "ako neko uznemiri RS, vojska Srbije je tu" "Generalno kada se oficijalno obraćam, trudim se sa poštujem i sagovornika i instituciju, međutim količina gluposti koju na dnevnom nivou izjavljujes ne dozvoljava normalan način komunikacije.

"Kontinuirana antibosanska kampanja ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina je znak kontinuiteta koncepta srpske velikodržavne ideologije politike i prakse, koja ima anticivilizacijski, antidemokratski i neljudski karakter. Vulin je jedan od najaktivnijih vođa srpske velikodržavne ideologije, koja ima za cilj stvaranje velike Srbije na račun podjele i uništenja države BiH i posebno bošnjačkog naroda. Vulin mora znati da je prošlo vrijeme velikosrpske nadmoćnosti i nametanja "istina" koje su, ustvari, najobičnije podvale i laži. Manji bosanskohercegovački entitet je dejtonska kategorija teritorijalnog dijela jedinstvene bosanskohercegovačke države, države koja je priznata od međunarodne zajednice, uključujući UN, EU, SAD i Kanadu bez entiteta.

O Vulinovom kontinuiranom i agresivnom kidisanja na državu BiH upoznali smo političke subjekte Kanade i lidere organizacija za zaštitu ljudskih prava i slobda. Vulinu treba znati da je BiH ostala državna i društvena zajednica kroz dugu svoju povijest. Za razliku od Srbije, BiH je imala dublju državnu i društvenu slobodu zahvaljujući svome historijskom trajanju.

BiH je stoljećima svjedočila da se može u miru živjeti sa različitostima i to Vulinu najviše smeta. Kao što su se patriote u i van BiH uspjeli suprotstaviti veliksorpskom rušilačkom agresoru, tako će se i danas suprostaviti Vulinu, koji treba dobro računati na one koji se neće odreći svoje države BiH, njene historije, kulture, tradicije, jezika, njenog suvereniteta, jedinstvenog teritorijalnog integriteta, političkog subjektiviteta, državnosti i nezavisnosti. Kontinuirana Vulinova antibosanska kampanja je osuđena od svih istinskih prijatelja ponosne države BiH. Bosanski narodi i građani u i van BiH preziru Vulina. Emir Ramić Institut za istraživanje genovida Kanada", navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanade. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije