Iz DKPT potvrdili: Štićene osobe se ne mogu odreći zaštite

8
Radiosarajevo.ba
Iz DKPT potvrdili: Štićene osobe se ne mogu odreći zaštite
Facebook / Turković u kupovini

Jučer su se na društvenim mrežama mogli pročitati brojni komentari nakon što su mediji objavili fotografije ministrice Bisere Turković kako obavlja kupovinu u jednom dijelu Sarajeva u pratnji tjelohranitelja, iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) za Radiosarajevo.ba je pojašnjeno "da se štićene osobe ne mogu". 

"Navedene štićene osobe imaju 24-satnu zaštitu, bez obzira gdje se one nalaze", saopćeno je iz DKPT-a.

Podsjećaju da su, i to na osnovu odluke Vijeća ministara BiH, štićene osobe predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, predsjedavajući i zamjenici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, ministri u Vijeću ministara, predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj BiH.

Među njima je i Turković koja je ministrica, ali i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz DKPT su naveli da je u proceduri novi prijedlog Odluke na osnovu koje će se štićena osoba moći odreći zaštite, pa će valjda biti moguće da se zvačnici šetaju i kupuju samostalno, kao što je moguće vidjeti njemačku kancelarku Angelu Merekel da to radi.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je sačinila novi prijedlog Odluke o određivanju osoba, objekata i vrijednosnih pošiljki koje se štite i Uputstva, te iste uputila u daljnju proceduru nadležnim tijelima. U navedenom prijedlogu ostavljena je mogućnost da se štićena osoba izjasni o eventualnom odricanju zaštite", pojasnili su iz DKPT u odgovoru koji je dostavljen Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije