Oglasio se novinar koji je snimio Turković u šopingu: Ne vjerujem Vam, ministrice

11
Radiosarajevo.ba
Oglasio se novinar koji je snimio Turković u šopingu: Ne vjerujem Vam, ministrice
Radiosarajevo.ba / Ermin Zatega, novinar koji je objavio fotografije ministrice Turković

Ermin Zatega, novinar koji je objavio fotografije ministrice Bisere Turković kako obavlja kupovinu u pratnji tjelohranitelja, danas se ponovno oglasio na svom Facebook profilu i odgovorio na njene optužbe.

Izrevoltiran jučerašnjom reakcijom minstrice Turković, Zatega je danas zvanično tražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Napisao sam zahtjev u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH. Taj zakon je solidno oružje koje građani i novinari u BiH na žalost nedovoljno koriste. Čast izuzecima. Napisao sam i poduže obrazloženje zahtjeva iuako znam da javnost ne voli čitati duge tekstove. Ali koga zanima, pročitat će", počinje svoje obrazloženje Zatega. 

U nastavku pročitajte šta je Ermin Zatega naveo u zahtjevu:

"Smrt korupciji - sloboda narodu.

Na ruke Ministrice Bisere Turković, kao građanin BiH, a u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH, tražim da mi dostavite sljedeće informacije:

1. Fotokopiju Zakona, podzakonskog propisa ili drugog akta kojim je propisana obavezna 24-časovna službena pratnja i dva službena vozila za Zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, čak i kada obavlja privatne obaveze.

2. Podatke o tome da li je ženska osoba koja vam je pomagala pri kupovini namirnica zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH ili u nekoj drugoj javnoj instituciji, odnosno da li je svoj prekovremeni angažman na kupovini namirnica za vaš porodični iftar uradila kao ličnu uslugu ili naplatila iz budžeta?

3. Listu zvaničnih sastanaka i drugih poslova koje ste u svojstvu Ministrice vanjskih poslova BiH obavljali dana 13. aprila 2021. godine, sa satnicom tih sastanaka i poslova.

4. Materijalni dokaz da je račun za namirnice, koje ste spomenutog datuma kupili u samoposluzi u naselju Šip, plaćen vašim ličnim sredstvima, a ne službenom karticom odnosno javnim sredstvima. Napominjem da ste u skladu sa spomenutim zakonom dužni odgovoriti na ovaj zahtjev u roku od 8 odnosno 15 dana.

Obrazloženje.

Ja sam juče, 13. aprila 2021 godine, objavio fotografije vaše kupovine namirnica u samoposluzi uz pratnju i asistenciju javnih službenika/ca.To su prenijeli brojni mediji kao i vašu reakciju koja je uslijedila a u kojoj ste rekli da sam vas želio "tobože kompromitovati". Ne "tobože". Objavio sam to jer smatram da ste se sami kompromitovali ponašanjem koje smatram odvratnim, parazitskim i nemoralnim i doživljavam kao zloupotebu javnih sredstva za ličnu korist. A koristiti javna sredstva za ličnu korist je za mene de fakto krađa kao i jedna od osnovnih definicija korupcije.

Napisali ste i slijedeće: "Vjerovali ili ne, zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH moraju biti pod službenom pratnjom 24 sata, pa i onda kada obavljaju privatne obaveze." Ja vam ne vjerujem ministrice i stoga u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH tražim da mi dostavite propis koji se pozivate. To tražim prvenstveno kako bih znao tačan naziv propisa (ukoliko takav uopšte postoji) za čije što hitnije ukidanje ću se u budućnosti zalagati.

Zašto niste išli u kopovinu za vikend sa porodicom već u zadnji tren, pred iftar, je vaša privatna stvar i to me uopšte ne zanima. Međutim, vaša kupovina namirnica postaje javna stvar i javni interes tek kada to radite službenim sredstvima. A to me zanima i motiviše na otpor i revolt.

Također, ne vjerujem ni da vam je jučerašnji dan bio dug. a radno vrijeme do 18:30 jer ramazanska čestitka jedina aktivnost zabilježena juče na internet stranici Ministarstva, koje inače objavljuje saopštenja nakon i najbeznačajnijih protokolarnih susreta.

S obzirom da je vaša jučerašnja kupovina namirnica koštala građane BiH popriličnih sredstava, za što niste izrazili ni najmanje kajanje niti osjećaj lične odgovornosti, opravdano sumnjam da ste i za plaćanje tih namirnica koristili službenu karticu i javna sredstva - iz famozne budžetske stavke "troškovi reprezentacije".

Doktorirali ste 1995 godine međunarodne odnose na "Pacific Western University, USA" na Hawaima. To je dopisni univerzitet (polaže se poštom ili e-mailom) koji nikad nije imao akreditaciju amričkih institucija nadležnih za obrazovanje a ugašen je nakon sudske tužbe 2006. godine. Imaju i Amerikanci svoje travničke univerzitete, zar ne?.Vjerujem, reći ćete da je to bilo po zakonu.

Prema informacijama Centra za istraživačko novinarstvo (CIN): vlasnica ste pet kuća u BiH te dva stana u Hrvatskoj i Australiji. Od Opštine Stari Grad ste 2008. godine otkupili stan od skoro 120 kvadrata plativši ga certifikatima samo 15.400 KM. Četiri godine kasnije ste ga jprodali po jedanaest puta većoj cijeni - za 180 hiljada maraka. Zatim ste kupili dvije kuće u Sarajevu, koje vrijede skoro pola miliona maraka.

Vjerujem da ćete i za ove podatke reći da je sve bilo po zakonu i opet se populistički kriti iza Ramazana i iftara. Ali ove informacije su dovoljne da sumnjam u vašu sposobnost da obavljate tako važnu funkciju kao i u vaše moralne kvalitete", napisao je Zatega na svom Facebook profilu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije