Ispovijest uzrujane majke: 'Sina su mi pogrešno liječili, pa je preminuo. Ogorčena sam na doktore'

11
Radiosarajevo.ba
Ispovijest uzrujane majke: 'Sina su mi pogrešno liječili, pa je preminuo. Ogorčena sam na doktore'
Foto: 24sedam / Dječak preminuo uslijed bolesti

Danijela Ognjenović Kovač iz Bijeljine i njen suprug Dario nisu ni slutili da će se obična glavobolja, njihovog sina Aleksandra (11), završiti kobno nakon, kako ona kaže, nemara doktora.

Danijela je za 24sedam ispričala šta se tačno desilo i kako je izgubila dijete za samo nekoliko dana zbog  veoma diskutabilne procjene ljekara na dječijem odjeljenju JZU bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini.

Naime, kako tvrdi Danijela, dječaku je pozlilo 26. augusta i zajedno sa suprugom su dijete odveli u Hitnu pomoć.

Danijela kaže da je malog Aleksandra veoma boljela glava i dva puta je povraćao tog dana.

"Kada smo stigli u Hitnu bilo je 14 sati i 30 minuta. Tada nam je osoblje Hitne pomoći reklo da se popnemo uz stepenice, jer Dom zdravlja radi do 15 sati. Na spratu Doma zdravlja ga je pregledao tim tri i ta doktorka nam je dala uputnicu za dalje bolničko liječenje, jer nije htjela da razmišlja o njemu za vikend, da li će mu se nešto dogoditi.

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Protesti u Australiji zbog nasilja nad ženama: Traži se proglašenje nacionalne vanredne situacije

Alarmantna situacija u Njemačkoj: Pacijenti moraju čekati mjesecima na termine?

Alarmantna situacija u Njemačkoj: Pacijenti moraju čekati mjesecima na termine?

Odmah smo krenuli za bolnicu "Sveti Vračevi". Pregledao ga je neurolog i uputio na pregled kod dječijeg pedijatra. Doktorica iz tima 3 je slučajno na uputnici napisala neurolog, a trebala je dječiji pedijatar, pa smo morali opet ići do hitne da mu izdaju novu uputnicu za dječijeg pedijatra. Nakon toga, smo se opet vratili u bolnicu "Sveti Vračevi", počinje priču majka preminulog dječaka.

Kaže da je tog dana bila dežurna doktorka B.G. koja ga je pregledala i rekla da je možda u pitanju sunčanica i da treba da ostane u bolnici, da uradi neke pretrage.

"U pratnji sa mojim sinom sam ostala ja, dok je suprug otišao kući da nam donese stvari koje su nam potrebne u bolnici. Odmah po prijemu su mu uključili infuziju na svakih šest sati. Dijete je i pored infuzija non-stop povraćalo.

Uradili su mu nalaze i rekli da je sve u granicama normale. Moje dijete se i dalje samo žalilo da ga boli glava, smetala mu je svjetlost i samo je htio da leži. Doktori su rekli da sumnjaju na sunčanicu ", priča Danijela.

Ostali pri sunčanici

Narednog dana, u nedelju 27. augusta, bila je vizita i doktori su rekli da je sunčanica i pospanost.

"Moj sin je i dalje povraćao, iako je primao infuziju, nije mogao da sjedi, stalno je htio da leži i žmirio je. Tog dana je primao infuzije na svakih osam sati i uključen mu je pentraksil, ali je on i dalje povraćao i žalio se na glavu. Njegovo stanje se sve više pogoršavalo. Čim bi nešto pojeo, odmah bi povratio u mlazu više nego što bi pojeo i popio. Tako je prošla i ta nedjelja, sestre su samo mijenjale infuzije, a on je konstantno povraćao", kaže majka.

"Neurolog je moga sina tjerao da ustane, sjedne, hoda na prstima, petama, nogu ispred noge, itd. Rekao je da je nalaz uredan. Postavljali su mu neka pitanja i on je usporeno odgovarao. Kada ga je neurolog pitala kako ga boli glava, on joj je odgovorio da mu kruži mozak. Nakon tog pregleda, opet je sav iscrpljen, legao u krevet. Doktori su se složili da dijete treba da pregleda ORL i oftamolog.

Dječak preminuo uslijed bolesti

Poslije nekog vremena, sestra je došla u sobu i rekla da idemo na pregled kod ORL i oftamologa. Dok smo se penjali sa drugog na treći sprat pješke, teško je hodao i dok smo došli do ordinacije, sve je ispovraćao i bio je žut u licu. Tada ga je medicinska sestra umila, stavila ga da legne i podizala mu noge u zrak da dođe sebi.

Kada je dijete došlo sebi, uradili su mu preglede i rekli da su nalazi uredni. Uzela sam sina u naručje i odnijela sprat niže do sobe. Stavila sam ga u krevet, bio je uznemiren i preplašen, pa je sestra donijela ogradicu i stavila sa strane na krevet, da ne bi pao sa kreveta", priča majka.

Nije prepoznao majku i oca

Vidjevši da djetetu nikako nije bolje, Danijela je otišla do doktorice koja je primila dječaka i zamolila da mu snimi glavu, da uradi CT ili ultra zvuk.

"Ona mi je odgovorila: "De Danijela, vi roditelji hoćete samo da zračite djecu" i da je snimanje štetno kao da snima petsto puta pluća. Pitala me je kakav je on učenik, a ja sam joj odgovorila da je odličan. Izjasnila se da on njoj nije ni za dvojke što je mene kao roditelja i prosvjetnog radnika veoma pogodilo. Smatram da ni jedan doktor ne smije da omalovažava svog pacijenta.

Tog, za nas, kobnog ponedjeljka došlo je i vrijeme posjete od 14 do 15 sati. Primijetila sam već prije posjete da se sin na momente gubi. Zatim su došli moji roditelji, suprug, moj mlađi sin i sestra. Sin nikoga nije prepoznao. Zatim sam pozvala njegovu učiteljicu koju je mnogo volio, ni nju nije prepoznao", priča Danijela.

Dječak preminuo uslijed bolesti

"Moj suprug je veoma uplašen izletio na hodnik i zvao doktora da mu kaže šta se desilo sa djetetom, došao je u bolnicu na nogama, a tog dana je bio izgubljen i nikoga nije prepoznao, postao je i agresivan, pokidao je sa sebe braunilu i počeo da govori: "Joj, Bože moj", stiskao zubima i udarao se po nogama od bolova. Sve vrijeme nije podnosio svjetlost, samo je ležao i žmirio. Nije mogao ni da hoda. Moj suprug i otac su ga naizmjenično nosili po sobi dok je on u mlazovima povraćao.

Pošto smo sve vrijeme čekali da se pojavi neko od doktora, konačno se, poslije nekog vremena pojavio B.G. i pitao je sina da li zna ko je on, sin nije ni njega prepoznao. Moja sestra ga je fino upitala zašto mu nisu snimali glavu, na šta je on odgovorio, jeste li vi doktor? Zatim smo mu rekli zašto ga dalje ne šalju, ako ne mogu ništa", kaže Danijela.

Nisu htjeli da podignu helikopter

Upravo to se i desilo jer je doktor otišao i posljee nekog vremena se vratio i rekao da se čuo sa načelnicom neurologije u Banjoj Luci i da će biti poslati sanitetom.

"Pitala sam ga zašto nas ne pošaljete helikopterom, jer je sin veoma loše. On je odgovorio da nije hitan slučaj i da nije životno ugrožen", objašnjava Danijela. Obavjestila je i doktoricu koja ga je primila da će otići do ovog grada, da bi joj onda odgovorila da je tako najbolje, da će tamo oni završiti dijagnostiku. Inače, između Bijeljine i Banje Luke ima nešto više od 220 kilometara daljine.

"Moj suprug, majka i otac su nas ispratili i mi smo u 15.45 sati sjeli u sanitet i otišli. Poslije sam saznala da su moji roditelji pitali doktora da li zna koja je dijagnoza i šta misli da je u pitanju. On je, nakon svega ovoga rekao da sumnja na meningitis ili čak upalu mozga.

Izjasnio se da nije ni njemu jasno i da nije siguran. Iz svega navedenog i nakon njegovog izjašnjenja, na neki način je svoju prethodnu izjavu da nije hitan slučaj, demantovao. Meningitis, a i upala mozga su hitni i itekako kobni i ukoliko se na vrijeme ne počnu liječiti, mogu da prouzrokuju smrt za nekoliko dana. Doktor ga je trebao uputiti za Beograd ili Tuzlu, jer su bliži", priča Danijela.

Neukusan trend na TikToku: Medicinske sestre i doktori snimaju reakcije nakon što im umre pacijent

Neukusan trend na TikToku: Medicinske sestre i doktori snimaju reakcije nakon što im umre pacijent

Ali onda je nastupila prava drama jer je dječku u kolima bilo sve gore i gore. Kako nam je objasnila, u vozilu su se pored nje i Aleksandra nalazili medicinska sestra i doktorica koja je stažistkinja.

"Vozač je zaista brzo vozio i trudio se da što prije stignemo do Banje Luke. Četrdeset minuta prije dolaska na kliniku sin se od svega toga umokrio, doživio epileptični napad te počeo da plavi, puls mu je bio 44/18/22. Stalno sam ih pitala da li je živ, na šta su oni odgovarali da jeste.

Doktorica iz saniteta 40 minuta prije dolaska u Banju Luku je telefonski tražila informacije od doktora iz Bijeljinske bolnice i dala nešto mom sinu, pošto nije znala šta da radi. Nije znala čak ni da koristi slušalice da mu posluša srce, nego je dala medicinskoj sestri da to uradi.

Trebao je biti poslat iskusni doktor sa medicinskom sestrom, a ne stažistkinja, koja ne zna šta da radi. Dalje mu nisu mjerili puls, stavili su mu samo kiseonik i davali mu 15L/min kiseonika preko maske. U Banjoj Luci su mi doktori rekli da su pogrešno postupili, te da su trebali raditi masažu srca", objašnjava Danijela.

Kada su stigli u Banja Luku, ekipe su bile spremne i odmah ih dočekale.

"Odvezli su moga sina i počeli reanimaciju. Pitali su medicinsku pratnju kada je posljednji put mjeren puls, rekli su 40. minuta prije dolaska. Pokušavali su aparatima i masažom srca da ga ožive 90 minuta te su mu davali i doze adrenalina, međutim ništa nije pomoglo. Rekli su da inače bijeljinska bolnica to radi, šalju im pacijente kada već treba da umru i da je 100 posto njihova greška", priča unesrećena majka.

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/zanimljivosti/kontroverzna-metoda-koja-se-siri-svijetom-znate-li-sta-je-vaginalna-sjetva/504331[/related]

"Veoma sam ogorčena na doktore sa pedijatrije iz Bijeljinske bolnice, a posebno na doktorku B.G. koju lično poznajem. Nisam mogla ni da zamislim da je u stanju ovako nešto da uradi. Ovim želim da spriječim da se više nikada nikome ovo ne dogodi, što mi preživljavamo kao roditelji", izjavila je Danijela.

Odgovor iz bolnice sljedeće nedjelje

Redakcija portala 24sedam poslala je pitanja JZU bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini u želji da čuju njihovu stranu priče, a od njihovog PR-a smo dobili obavještenje da će odgovore u vezi sa ovim slučajem proslijediti naredne nedjelje.

Redakcija  portala nastavit će da prati kako će se odvijati situacija oko smrti dječaka i da li će biti pokrenut bilo kakav postupak u bijeljinskoj bolnici da bi se utvrdilo ko je odgovoran i da li je bilo ljekarske greške u procjeni dijagnoze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije