Bivša bolničarka upozorava: Evo koji slatkiš ne smijete davati svojoj djeci

0
Radiosarajevo.ba
Bivša bolničarka upozorava: Evo koji slatkiš ne smijete davati svojoj djeci
Foto: Pexels / Ilustracija

Bivša bolničarka iz Australije, Nikki Jurcutz, u videu na Instagram stranici Tiny Hearts Education objasnila je zašto djeci mlađoj od četiri godine nipošto ne bi trebalo davati slatkiše, pogotovo one gnjecave poput sljezovih kolačića (marshmallowa), jer im se lako mogu zaglaviti u grlu i dovesti do gušenja.

Nikki je na snimci demonstrirala tzv. Heimlichov zahvat koristeći zrno grožđa i cijev, a onda je isti postupak ponovila sa sljezovim kolačićem - za razliku od zrna grožđa, koje je nakon nekoliko udaraca uspjela izbaciti iz cijevi, tzv. marshmallow zapeo je i nije se pomaknuo niti milimetra.

"Evo zašto ih smatramo visokorizičnom hranom za gušenje i zašto ih ne dajemo djeci mlađoj od četiri godine. Njihov okrugli oblik znači da bi mogli potpuno blokirati cijeli dišni put, a kad su mokri, postaju ljepljivi i teže ih je progutati pa je djeci automatski i teže izbaciti ih iz dišnih puteva. 

IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'

IGK o negiranju genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela: 'To je anticivilizacijski čin'

Ako ih već dajete djeci, obavezno ih narežite na manje komade", objasnila je bivša bolničarka.

"Svjedočila sam groznoj situaciji u kojoj se dijete (ne moje) davilo marshmallowom i nikad neću zaboraviti taj izraz straha na njegovu licu jer nije mogao disati.

Srećom, sve se riješilo uz pomoć nekoliko udaraca u leđa, ali definitivno ih ne bih davala svojoj djeci", napisala je jedna majka u komentarima ispod videa, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije