Ispovijest imama kojeg je policija natjerala da "puše balon" usred ramazana

E.S.
Ispovijest imama kojeg je policija natjerala da "puše balon" usred ramazana
PrtScr / Ilustracija

Kada je policijska patrola u Kreševu u večernjim satima zaustavila imama Adnana Bašića, koji je krenuo na teraviju, ni slutio nije kako će sve završiti.

Sve je krenulo rutinski, priča za Radiosarajevo.ba efendija Bašić…

“Policija me zaustavila u mjestu Alagić, nešto iza 21 sat, bila je to rutinska kontrola. Obavijestili su me o policijskom satu nakon čega sam im dao sam potvrdu o kretanju. Kreševo je mala sredina, čak i bez dokaza koje sam im dao, mislim da su znali da sam imam. Ali ipak, rekao sam im da sam efendija i da sam krenuo na teraviju. Bilo ih je trojica, nisam čuo o čemu su razgovarali jer sam sjedio u autu i čekao nazad svoje dokumente. Jedan od policajaca se ponovo vratio i tražio mi saobraćajnu i vozačku. S tim dokumentima ponovo je otišao do svojih kolega”, priča nam Bašić. 

Nakon što je imam pokazao sve potrebne dokumente te validnu dozvolu za kretanje u vrijeme zabrane kretanja te legitimaciju Islamske zajednice na kojoj je fotografija s ahmedijom, patrola je tražila od imama da pristupi alkotestiranju. I tu je uslijedio šok.

“Bio sam u čudu. Rekao mi je da je pojačana kontrola, da je komandir naredio da se svi učesnici u saobraćaju moraju testirati. U međuvremenu, tri automobile su prošla, jedan od policajaca zaustavlja jedan automobil, ali ga brzo pušta dalje. Dakle, ne traži mu ni dokumente ni alkotest”, prisjeća se efendija Bašić.

Naravno, efendija je poslušao naredbu policijskih službenika i rezultat alkotestiranja je bio negativan (0,00 promila). Ističe kako deset godina radi u Kreševu te da ovako nešto nikad nije doživio.

“Ovdje ima dobrih ljudi koji nisu muslimani i koji bi osudili ovaj čin. Nije stvar u tome. S obzirom da vozarim do džemata, više puta su me policajci znali zaustaviti i nikad nisam imao problem. Ne znam koja je njihova namjera bila, ali sam s razlogom povrijeđen”, kazao nam je Bašić.

Podsjetimo, Nermin Merhemić, predsjednik Medžlisa Kiseljak, kazao nam je da će dotična tri policajca u ponedjeljak i zvanično biti prijavljeni Unutrašnjoj kontroli MUP-a SBK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije