Islamska zajednica o pismu parlamentaraca iz RS-a: 'Zlonamjerna podmetanja'

/ Komentari (5)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

Ovo je isto kao da Iranski ajatolah

izjavi da voli Ameriku

Lijepe riječi su ukras!

Lijepe riječi su ukras!

Širenje terorističke mreže u regiji (JI Europi)

Konstantni pritisak SAD i zemalja Zapadne Evrope na administraciju Alije Izetbegovića da se odrekne pomoći Irana i radikalnih islamskih organizacija, doveo je do toga da se međusobni odnosi Irana i muslimanskog dijela BiH svedu na relativno nizak nivo jer bi dalje zaoštravanje odnosa sa SAD i zemljama Europe dovelo u pitanje ostvarenje dugorčnih ciljeva radikalnih islamista

Lokalni terorizam u BiH:

Na području BiH bilo je više događaja koji se mogu okarakterizirati kao pokušaji terorističkoga djelovanja ili kao izvedeni teroristički akti. Neke od tih događaja su: • ubojstvo doministra unutarnjih poslova F BiH, Joze Leutara, • ubojstvo policajca Ante Valjana, • nestanak Mirka Jozića (1997. god. iz Novoga Travnika), • podmetanje eksploziva pri Papinom posjetu Sarajevu, • bacanje eksplozivne naprave na upravnu zgradu Šuma Herceg-Bosne, • pucanje iz vatrenoga oružja na zgradu UN-a nakon prosvjeda zbog izručenja Alžirske skupine• boravak Bin Ladenova suradnika u Zenici, • planiranje terorističkog napada na vojnu bazu SFOR-a «Eagle» kod Tuzle, • planiranje terorističkog napada na vojni logor «Connor» kod Srebrenika, • iskaz bivšega federalnog ministra policije Muhameda Bešića da u BiH želi ući 70 Bin Ladenovih pristaša iz Afganistana kako bi se sklonili od američkih napada • stalne prijetnje i zastrašivanja.

BiH u mreži globalnoga terorizma

Na globalnom planu, BiH nije ostala izvan planetarne terorističke mreže. Od samoga početka rata 1992. god., BiH je služila kao poligon za djelovanje mnogobrojnih islamskih humanitarnih organizacija. Nedvojbeno je da određeni broj humanitarnih organizacija služi kao krinka za terorističko djelovanje. Uz humanitarne, kulisu za potencijalni terorizam predstavljaju i druge tzv. nevladine organizacije. Uz oblike takvoga organiziranja (kroz udruge građana, humanitarne udruge, nevladine udruge, klubove…) prostor za širenje terorističke mreže je otvoren i propustima u institucijama sustava i relativno poroznom zakonskom regulativom. Također, znatan broj osoba afro-azijskoga porijekla za koje se vežu terorističke aktivnosti je boravio ili još uvijek boravi na teritoriju BiH. Određenom broju tih osoba je dodijeljeno BiH državljanstvo zahvaljujući činjenici da su sklopili brak s domicilnim Bošnjakinjama. Ovakvo stanje u BiH nije iznenađujuće s obzirom da se radi o zemlji sa značajnim postotkom muslimanskoga življa i imajući u vidu činjenicu da se mreža Al-Qaide rasprostrla diljem planeta i Europe.

/ Najnovije