Islamska zajednica o pismu parlamentaraca iz RS-a: 'Zlonamjerna podmetanja'

5
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica o pismu parlamentaraca iz RS-a: 'Zlonamjerna podmetanja'
Foto: MINA / Husein Kavazović

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini reagovala je na pismo parlamentaraca iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS o navodnim 'teroristima' i 'radikalnim islamistima' u BiH. 

Kako navode iz Islamske zajednice, radi se o podmetanjima i insinuacijama, te dodaju kako su njihove tvrdnje zlonamjerne i tendenciozne. 

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih 'paradžemati', 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu", saopštili su. 

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Pogledajte kakva je atmosfera na ulicama glavnog grada BiH

Kako dalje kažu, nekoliko manjih grupa i pojedinaca nije se odazvalo pozivu IZ na integraciju, ali ih je isuviše malo da bi činili jedan džemat

"Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne 'terorističkim organizacijama' ili 'vojnim kampovima'. 

Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od 'radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina' Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima", navode iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije