Islamska zajednica dodijelila 260.000 KM pomoći za pogođene u poplavama u Bosanskoj Krajini

0
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica dodijelila 260.000 KM pomoći za pogođene u poplavama u Bosanskoj Krajini
Foto: MINA / IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini kroz svoje programske aktivnosti stradalim u poplavama u Bosanskoj Krajini dodijelila je pomoć u ukupnoj vrijednosti od 260.000 KM.

Prvu interventnu pomoć pogođenom stanovništvu Islamska zajednica aktivirala je i realizirala putem Muslimanskog dobrotvornog društva (MDD) Merhamet i Crvenog križa, a ovim aktivnostima je koordiniralo Muftijstvo bihaćko.

Na terenu su potom podijeljeni i humanitarni paketi i higijenski artikli, a u međuvremenu je organizirana i sergija za poplavljena područja na teritoriji cijele BiH.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Sredstva od sergije su dodijeljena i Muftijstvu bihaćkom u vrijednosti od 160.000 KM, a raspodijeljena su po medžlisima koji su pretrpjeli najveću štetu. Radi se o medžlisima Bihać, Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Novi, Bužim i Sanski Most.

Ovim povodom u Bihaću je održan sastanak s onim građanima koji su od strane džematskih odbora i predstavnika savjeta mjesnih zajednica kandidirani da dobiju podršku Islamske zajednice.

Prigodno su se prisutnima obratili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, koordinator za društvenu brigu Muftijstva bihaćkog Sabahudin-ef. Begić i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić.

IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini
Foto: MINA: IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini

"Iako je pomoć za mnoge ljude značajna, ja ipak mislim da je ona simbolična. Nama je cilj da uzvratimo našem narodu pažnju koju on poklanja Islamskoj zajednici u kontinuitetu i da potaknemo državne institucije svih nivoa da bezrezervno pruže podršku i pomognu u sanaciji nastale štete. Od velike je važnosti da naš narod shvati da nije sam i da ima institucije i organizacije koje će mu priteći u pomoć kada mu ta pomoć bude neophodna", kazao je muftija bihaćki.

Ovom prilikom zahvalio je reisu-l-ulemi Husein-ef. Kavazoviću i Rijasetu Islamske zajednice što su iskazali brigu prema Krajini i poplavljenim područjima, kao i svim džematlijama koji su svoje priloge darovali za poplavljena područja.

"I danas smo prenijeli da mi u našem djelovanju i aktivnostima nikada nećemo zaobići naše ljude. Opredijeljenost Islamske zajednice jeste da sasluša ljude, da ih razumije i da njihove probleme delegira u javnom prostoru. Mi ćemo uvijek biti uz vas", poručio je muftija Kudić.

IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini
Foto: MINA: IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini

Sabahudin-ef. Begić je govorio o detaljima finansijske podrške ljudima koji su pretrpjeli štete u poplavama, te najavio kako ovo nisu konačna sredstva i da očekuje u narednom periodu nastavak ove podrške.

"Rijaset Islamske zajednice je interventno reagovao sa sredstvima koja su doznačena Merhametu i Crvenom križu, s druge strane su dostavljeni paketi sa prehrambenim artiklima i sredstva za čišćenje i dezinfekciju. Nakon održane sergije u svim džematima, Rijaset je našem muftijstvu doznačio 160.000 KM i mi smo ta sredstva raspodijelili po medžlisima koji su stradali u poplavama. To znači da je 160 porodica dobilo po hiljadu konvertibilnih maraka. I ako dodamo ona interventna sredstva, dolazimo do brojke od 260.000 KM. Mi imamo najave iz Austrije i Švicarske, ali i iz Rijaseta da ovo nije kraj, već da ćemo nastaviti s podrškom našem narodu u skladu s našim mogućnostima. Ponovo pozivamo institucije vlasti da što hitnije reaguju prema našim građanima i pomognu im u saniranju štete", izjavio je Begić.

Glavni imam Medžlisa Bihać Mensur-ef. Ćehić je istakao da nisu mogli obuhvatiti sva domaćinstva koja su pretrpjela štete, pa su odabrali samo ona u kojima je voda ušla u kuće i koji trebaju sanirati prostor boravka.

Predsjednik Medžlisa Bihać Samir Bećirspahić je istakao da će ovaj medžlis u saradnji sa Uredom za društvenu brigu Rijaseta pomoći posebno socijalno ugrožene građane čija je imovina stradala u poplavama, te se nada da bi uskoro mogli obezbijediti i neka sredstva za sanaciju šteta nastalih na poljoprivrednim površinama.

IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini
Foto: MINA: IZ dodijelila 260.000 KM pomoći Krajini

Korisnici ove pomoći nisu skrivali svoje zadovoljstvo i zahvalnost Islamskoj zajednici što je prva reagovala i konkretno pružila pomoć ljudima koji su pretrpjeli značajne materijalne štete.

Klaudiji Šahinović iz bihaćkog džemata Kulen Vakuf je voda ušla na prvi sprat gdje i živi, te uništila namještaj, kućanske aparate i pričinila veliku štetu.

"Mnogo sam zahvalna Islamskoj zajednici na ovoj podršci. Hvala im što su prvi reagovali i ovo nama nije simbolična, već je ovo i suštinska pomoć koju smo dobili. Voda se je odjednom stvorila u kući i mogu slobodno reći da mi je slap vode bio u kući. Pored kućanskih aparata i namještaja, stradao mi je jedan broj koza i kokoši, te se nadam se ovo više nikada neće ponoviti. Ova sredstva su mi od velikog značaja da pokušam sanirati dio onoga što mi je uništeno", poručila je Šahinović.

Mjesna zajednica Pokoj je najviše pogođeno područje u posljedjnim poplavama. Njen predsjednik Amir Koričić ističe da su nakon popisa štete sada podaci egzaktni i da se može ocijeniti da je ova mjesna zajednica mnogo stradala.

I on je iskazao zahvalnost Islamskoj zajednici koja je i do sada bila uvijek prva u podršci, a sada je ta podrška bila više nego potrebna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije