Islamska zajednica: Činjenice ne mogu biti promijenjene nemoralnim izjavama ostrašćenih nacionalista

0
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica: Činjenice ne mogu biti promijenjene nemoralnim izjavama ostrašćenih nacionalista
Foto: Islamska zajednica / Rijaset Islamske zajednice

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje posljednje sramne izjave zvaničnika entiteta RS kojima se pokušava krivotvoriti istina o opsadi Sarajeva i stradanju njegovih građana.

"Činjenice za koje postoje stotine hiljada još uvijek živih svjedoka, brojne presude međunarodnih i domaćih sudova i sve što se dešavalo pred očima čitave svjetske javnosti ne mogu biti promijenjene nemoralnim izjavama ostrašćenih nacionalista koje istina ne obavezuje i ljudi koji su lišeni bilo kakvog suosjećanja ili empatije prema žrtvama“, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Podsjeća se da je Islamska zajednica svjesna da se dugo vremena ovakva retorika ignorisala pod krinkom da je riječ o pukom dizanju tenzija zarad političke polarizacije i skretanja pažnje s drugih problema, prije svega onih koje je uzrokovala upravo politika zvaničnika RS, ne samo u bosanskohercegovačkom entitetu RS, nego i državi Bosni i Hercegovini, a čije refleksije na region se sve više osjećaju i prijete da potkopaju stabilnost zajedničkog evropskog projekta.

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

Stipe Mesić poručio iz Prištine: "Ne može se stvoriti 'velika' Srbija"

"Ipak, došli smo u fazu kada ovakvo ponižavanje žrtava i negiranje zločina postaje nepodnošljivo. Islamska zajednica ima obavezu upozoriti bosanskohercegovačko pravosuđe, te domaće i međunarodne zvaničnike da žrtvama ponestaje strpljenja. Ovo je utoliko više uznemiravajuće zbog činjenice da se ubrzano radi na „rehabilitaciji“ ne samo zločinaca koji su presuđeni za udružene zločinačke poduhvate susjednih država i njihovih paradržavnih i paravojnih organizacija na teritoriji Bosne i Hercegovine, nego i ostvarenju njihovih ratnih ciljeva u miru i to bez ikakve ozbiljne domaće ili međunarodne reakcije ili posljedica po nosioce takvih politika“, poručuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije