BL / Iskustvo porodilje iz BiH: "Dobijala sam, maltene, samo hljeb. To je baš bio prizor"

18. 11. 2021. u 09:01:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mlada majka iz Banja Luke ispričala je svoje iskustvo iz banjalučke bolnice, UKC-a RS, a poslala je i svoje fotografije hrane koju je dobivala.

Fotografije su nastale u junu prošle godine, a identitet majke poznat je redakciji portala Srpskainfo.

"Fotografije su nastale u junu prošle godine, kada sam ih svakodnevno slala suprugu. Nažalost, kako sam mijenjala telefon, ostale su samo dvije, ali dovoljne da posvjedoče o nebrigi s kojom se suočavaju porodilje u ovoj ustanovi". ispričala je ona.

Jogurt, koji se vidi u uglu jedne fotografije, kaže, donosio joj je suprug “da preživi”.

"Ovo je bio moj doručak na režimu ishrane sa smanjenim udjelom koncentrovanih ugljenih hidrata, a dobijala sam, maltene, samo hljeb. Sjećam se da sam imala i fotografiju nekog kupusa. To je baš bio prizor", prisjeća se ona i dodaje da je najveća radost na porodiljskom vladala kada im serviraju palentu.

Prokomentarisala je i objavu, koja je prije nešto više od mjesec dana osvanula na Facebook stranici Univerzitetskog kliničkog centra RS, gdje su se predstavili poslastičari zaposleni u ovoj ustanovi i rekli da pripremaju više od 300 kolača dnevno za porodilje.

"Kolače sam vidjela dva puta u dva i po mjeseca boravka. Nažalost, ni tada ih nisam okusila, jer su donosili hurmašice, koje su prepune šećera, što ja, naravno, u tom trenutku nisam smjela jesti", prokomentarisala je ona za Srpskainfo.

Nažalost, dodaje ova majka, hrana nije jedini problem s kojim se porodilje svakodevno hvataju u koštac.

Žohari su im, prisjeća se, noću padali na glavu, pa nisu smjele, niti mogle spavati. Prisjeća se i dana kada je u kupatilu pregorila sijalica, pa su, kaže, čekale i čekale da je neko zamijeni.

"Na kraju se ispostavilo da običnu sijalicu, koja košta pola marke, nisu imali na stanju. Nakon tri dana, moj suprug je kupio sijalicu i poslao majstora da je zamijeni", navela je ona.

Za kraj je prokomentarisala da nisu samo pacijenti nezadovoljni i zgroženi situacijom u ovoj ustanovi, nego i medicinske sestre i ljekari.

" I oni su zgađeni uslovima u kojima rade i u kojima borave trudnice i porodilje, zaključila je ova Banjalučanka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA