Irma Baralija: SDA i HDZ neće da riješe nasilje na ulicama Mostara

6
Radiosarajevo.ba
Irma Baralija: SDA i HDZ neće da riješe nasilje na ulicama Mostara
Foto: Arhiv / Irma Baralija

U toku je 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara. 

Irma Baralija predložila je danas da se na dnevni red sjednice Gradskog vijeća uvrsti Prijedlog rezolucije za suzbijanje nasilja povezanog sa sportom u Mostaru.

“Argument predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a je bio da prijedlog trebaju doraditi nadležne komisije, dok je predsjedniku Kluba SDA smetalo što se u Prijedlogu spominju samo Velež i Zrinjski.

I jedan i drugi u suštini se prave nevješti. Naime, vrlo dobro znaju da se radi o prijedlogu te da je u njemu moguće raditi izmjene i nakon usvajanja. Također, to je rezolucija koja bi usvajanjem potvrdila rezolutan stav svih vijećnika da smo se spremni suočiti s nasiljem na našim sportskim terenima i na ulicama, a onda bismo krenuli u realizaciju onoga što se rezolucijom preporučuje.

Ovo odbijanje stavljanja na dnevni red shvatamo onako kako i jeste: vladajućoj koaliciji nasilje očigledno nije prioritet i njima se ne žuri da se za isto nađe sistemsko rješenje. Nasilje im čak i odgovara. Što se tiče Zrinjskog i Veleža mislim da oni trebaju biti najsvjetliji primjer borbe protiv nasilja povezanog sa sportom u Mostaru i zato su istaknuti”, rekla je Baralija.

U Prijedlogu se poziva na izradu programa dodatnog obrazovanja koji će biti dio časova odjeljenske zajednice, a čiji je cilj smanjivanje nasilničkog ponašanja povezanog sa sportom i upoznavanje učenika i učenica sa potencijalnim posljedicama.

Također, Prijedlog podrazumijeva:

- Kreiranje sigurnosne strategije za suzbijanje i kontrolisanje nasilja povezanog sa sportom u saradnji sa MUP-om HNK, koja treba identificirati krizne tačke sigurnosne situacije u Mostaru i razraditi adekvatne alate za saniranje kriznih tačaka;

- Formiranje jedinstvenog tijela sa FK Veležom i HŠK Zrinjskim za suzbijanje i prevenciju nasilja koje će se baviti izradom programa i promotivnih kampanja zasnovanih na međusobnoj saradnji u cilju pružanja podrške policijskom i drugim sigurnosnim sistemima;

- Pružanje podrške za investiranje u infrastrukturu poput videonadzora, podizanja stepena komfora i sigurnosti na sportskim terenima, stadionima, ali i ulicama u urbanom dijelu Mostara kojima nasilničke skupine gravitiraju;

- Promociju i afirmaciju svih sportskih manifestacija koje ističu važnost sportskog duha, fer igre i poštovanja protivnika;

- Formiranje radne grupe sa ciljem pripreme integriranog pristupa uključivanja svih društvenih aktera u suzbijanju i prevenciji fenomena nasilja povezanog sa sportom u Mostaru, a u saradnji s pravnim fakultetima Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta „Džemal Bijedić“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije