Inzko: Reforme je potrebno hitno provesti

Fena
Inzko: Reforme je potrebno hitno provesti
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozvali su na uspostavljanje državne Regulatorne agencije za gas.

Ali i za pronalazak rješenja kada je u pitanju održavanje izbora u Mostaru.

Kazao je to danas u Sarajevu visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, na pres-konferenciji upriličenoj nakon dvodnevne sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Inzko je naveo da je postojalo neslaganje oko paragrafa koji se tiče statusa MAP-a za Bosnu i Hercegovinu zbog čega će Rusija kao jedna od članica Upravnog odbora PIC-a izdati posebno saopćenje nakon ove sjednice.

Pozvao se na pismo koje su potpisala tri člana Predsjedništva BiH još 2009. godine te na Zakon o odbrani kojim su se lideri opredijelili da je put BiH - put prema NATO savezu.

Politički direktori pozdravili su podnesenu bh. aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji podnesenu 15. februara, a iako su neke zemlje izrazile žaljenje što nije napravljen veći iskorak nakon toga ipak je tada BiH odlučila o svojoj putanji - i to je evropski put.

Upravni odbor naglasio je važnost tog koraka te je izražena nada da će se nastaviti sa socijalno-ekonomskim reforama koje treba provesti u saradnji institucija i civilnog društva, a sve u cilju osiguranja boljeg života za građane BiH.

"Trebaju nam konkretni rezultati, a to se može postići samo putem reformi koje je potrebno hitno provesti. Mnogo ljudi napustilo je BiH. Od 140 zemalja na svijetu BiH je na 36 mjestu kada je u pitanju odlazak mladih iz tih država", podvukao je Inzko.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je uspješne pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u vezi s reformama, a s ciljem održavanja fiskalne i ekonomske stabilnosti kao i izgradnju infrastrukture i otvaranju novih radnih mjesta. Apelirali su da se ispoštuju obaveze MMF-a kako bi novac bio uplaćen u ratama.

Zatraženo je i da se riješi pitanje javne radiotelevizije u cijeloj BiH te pronađe način za finansijsku održivost i samostalnost, a Inzko je izrazio žaljenje jer nije pronađen jedinstven metod za prikupljanje RTV takse.

Na dvodnevnoj sjednici bilo je razgovora o obrazovanju te je ocjenjeno da se ne ulaže dovoljno napora za osiguranje kvalitetnijeg obrazovanja i inkluzije posebno jer je to put da se postigne pomirenje.

Izraženo je i žaljenje zbog ponovo prisutne negativne retorike koja vodi ka podjelama umjesto da se radi na hitno potrebnim reformama, a također nepotrebnim je ocjenjeno da lideri na bilo kojoj strani slave ratne zločince.

Ocjenjeno je da korupcija u BiH dramatično spriječava razvoj države, te je istaknuto da bi lideri trebali učiniti više na zaštiti vladavine prava i sprečavanju korupcije, a također data je i podrška nezavisnom pravosuđu i tužilaštvima te agencijama za provedbu zakona.

Kada je u pitanju objava rezultata popisa stanovništva, data je podrška odluci zasnovanoj za zakonu ocijenivši da je baza podataka jedinstvena te je data podrška direktoru Agencije za statistiku Velimiru Jukiću.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce G. Berton kazao je da je Upravni odbor PIC-a pozvao nadležne da postignu rješenje koje će biti u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2010. godine kada je u pitanju održavanje izbora u Gradu Mostaru.

Berton je istaknuo da su za to najodgovornije političke stranke, ali se prilikom bilo kojeg dogovora mora voditi računa o tome da Mostar mora ostati jedinstvena koherentna jedinica samouprave, posbeno ukoliko se zna da je ostalo još samo 30 dana da se pronađe rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije