Inzko: Dodik nema pravo izdati nalog za hapšenje

Fena
Inzko: Dodik nema pravo izdati nalog za hapšenje
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Inzko: Vrijeme je da počnemo poštivati prošlost
Predsjednik Republike Srpske (RS) nema pravo izdati nalog za hapšenje, izjavio je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko povodom izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Podsjećamo, Dodik je spomenuo potencijalno hapšenje zamjenice visokog predstavnika i šefice Ureda OHR-a u Banjoj Luci, ambasadorice Marianne Berecz, saopćeno je iz OHR-a.

Tu izjavu Dodik je dao nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske održane 17. oktobra.

"U ovom konkretnom slučaju, ambasadorica Marianne Berecz nije bila prisutna u prostorijama Narodne skupštine RS prije, tokom ili nakon sjednice održane 17. oktobra. Standardna je praksa, u skladu s mandatom Ureda visokog predstavnika, da službenici OHR-a redovno prate sjednice parlamentarnih tijela širom BiH, uključujući i sjednice Narodne skupštine RS-a, kao što to čine i predstavnici drugih diplomatskih institucija. U vezi s tim, u Aneksu 10 Mirovnog sporazuma se jasno kaže da će strane potpisnice Sporazuma u potpunosti sarađivati s visokim predstavnikom i osobljem iz njegovog ureda", izjavio je Inzko.

U Aneksu 10, podsjeća on, također stoji da profesionalni članovi osoblja Ureda visokog predstavnika imaju iste povlastice i imunitet koji uživaju i diplomatski predstavnici i njihove porodice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. Bečka konvencija (član 29.) takođe kaže da je ličnost diplomatskog agenta neprikosnovena. On/ona ne može biti podvrgnut nikakvoj vrsti hapšenja ili pritvora. Država u kojoj je akreditiran tretira ga s dužnim poštovanjem i preuzima sve razumne mjere da spriječi svaki napad na njegovu ličnost, slobodu ili dostojanstvo, podsjeća visoki predstavnik za BiH.

"U svakom slučaju, predsjednik Republike Srpske nema pravo da izda nalog za bilo čije hapšenje", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije