Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

19
A. Vatreš
Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Društvenim mrežama posljednjih dana kruži pamflet, čiji su navodni potpisnici predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) i bivši ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, a u kojem se širi panika kako je ugrožena sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini.

U dokumentu piše kako će bh. granice biti zatvorene, da se građani pripreme za rat i slično.

To nije istina, jer je dokument lažan, što je potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba iz kabineta Denisa Bećirovića.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Mogu reći da se radi o lažnom dokumentu, da potpisnici i imena koja stoje ispod teksta pomenutog dokumenta nisu nikada davali takve izjave niti stoje iza takvog dokumenta. Naime, očigledno je da se radi o propagandnim aktivnostima koje su dio sveukupnog hibridnog djelovanja destruktivnih elemenata, kako u BiH, tako i izvan nje", rekao je za portal Radiosarajevo.ba Alija Kožljak, šef kabineta Denisa Bećirovića.

Iako je dokument toliko nepismen, da se vrlo lako može zaključiti da je falsifikat, brojni građani su "nasjeli".

Lažni dokument koji kruži društvenim mrežama
Foto: Facebook: Lažni dokument koji kruži društvenim mrežama

"Očigledno je da su i neki domaći akteri nasjeli na te provokacije i neodgovorno šire te dezinformacije društvenim mrežama i unose nemir i nesigurnost među građane BiH. Tvrdim da predsjedavajući Predsjedništva BiH, dr. Denis Bećirović, vrlo odgovorno i predano radi sa svojim ustavnim nadležnostima, kako bi se osiguralo potpuno implementiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno Ustava BiH koji je dio tog sporazuma. U tom kontekstu i međunarodni i domaći akteri se svakodnevno upozoravaju na mandat koji su dobili, a vezano za implementaciju Dejtonskog sporazuma i osiguranje mira. Jedan takav sastanak će biti i danas", istakao je Kožljak i dodao:

"Naši građani trebaju ostati mirni. Nikada nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi sigurnost, teritorijalni integiretet i suverenitet BiH. Prema tome, ovo je kao i brojne druge slične dezinformacije dio propagandnih aktivnosti koje samo idu na stranu onih destuktivnih unutrašnjih i vanjskih snaga koje rade protiv interesa BiH i njenih građana".

U međuvremenu su se oglasili i iz rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH:

"Građanima poručujemo da ne vjeruju tim informacijama. Iz Parlamenta FBiH nije otišao niti jedan službeni dopis s informacijama koje bi se odnosile na bilo kakvo predviđanje sukoba, a pogotovo ne poziv na oružje. Radi se o falsifikatima kojima je cilj da podignu paniku među stanovništvom. Pozivamo građane na oprez prilikom informisanja te da sve vijesti do kojih dođu, a tiču se Parlamenta FBiH, provjeravaju na našoj službenoj stranici.

Pozivamo također i policijske organe da što prije istraže ko je tvorac falsifikata i ko sebi daje za pravo da pokušava kompromitovati najviši zakonodavni organ u Federaciji BiH."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije