Inspektori istražuju zamućenje Bioštice i Krivaje u Olovu

0
FENA
Inspektori istražuju zamućenje Bioštice i Krivaje u Olovu
Foto: Fena / Zamućenje u Biošnici

U utorak, 7. februara, oko 8:30 građani Olova su nadležnim službama dojavili informaciju o promjeni boje na rijeci Bioštici, koja sa Stupčanicom u tom gradiću tvori rijeku Krivaju.

Ovo je za FENU potvrdio načelnik Općine Olovo Džemal Memagić, koji je naglasio da se zamućenje pokazalo iznad lokaliteta Zeleni Vir.

"Pretpostavlja se da se izlila voda iz rudnika olova i ceruzita, ali to će potvrditi analize", precizirao je Memagić, navodeći da još uvijek nije poznato da li je bilo štete na flori i fauni.

Okončan inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije u ArcelorMittalu: Evo šta je odlučeno

Okončan inspekcijski nadzor Federalne vodne inspekcije u ArcelorMittalu: Evo šta je odlučeno

S obzirom da se Olovo snadbijeva vodom upravo sa izvorišta Zeleni Vir, građanima se preporučuje oprez, iako za sada nije primjećena promjena boje vode u gradskom vodovodu.

Radi ispitivanja ovog slučaja, na terenu su općinski sanitarni inspektor Safet Kulo, kao policijski kriminalistički inspektori. O zamućenju Bioštice i Krivaje očitovali su se i iz Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

"Prema našim informacijama, koje smo dobili sa terena, pukao je bazen u kojem se vrši separacija rude te je voda, kroz zemlju, našla put do rijeke koja se nalazi blizu rudnika. Vjerovatno je do pucanja došlo usljed ove hladnoće", rekao je direktor KU Civilne zaštite Dževad Aličić.

Aličić je još naveo da će se tek nakon izvještaja nadležnih kantonalnih i federalnih vodnih inspekcija znati pravi razlog zamućenja vode Bioštice i Krivaje.

Kako prenosi portal Radio Olovo, pomenutim rudnikom upravlja preduzeće “Geomet”, odnosno kompanija “Mineco”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije