Inspekcije u FBIH imale pune ruke posla: Uručeni kazneni nalozi veći od 2 milion KM

1
Radiosarajevo.ba
Inspekcije u FBIH imale pune ruke posla: Uručeni kazneni nalozi veći od 2 milion KM
Foto: KUIP KS / Inspekcija na terenu (Arhiv)

Inspekcijski organi u FBiH, shodno ovlaštenjima i obavezama predviđenim pravnim propisima, naredbama i odlukama nadležnih institucija s ciljem zaštite zdravlja stanovništva od širenja zarazne bolesti izazvane pojavom koronavirusa, nastavljaju s vršenjem nadzora nad poštivanjem higijensko-epidemioloških mjerau.

Tokom 2021.godine, prema sublimiranim podacima federalne i kantonalnih inspekcija, inspekcijski organi na području FBiH izvršili su ukupno 29.664 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih je u slučajevima grubog kršenja obavezujućih mjera predviđeno izdavanje 1.447 prekršajnih naloga u iznosu od 2.231.278,00KM.

Inspektori su subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera tokom 2021. godine izrekli upravne mjere u vidu 4.469 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Također, doneseno je 87 rješenja o zabrani rada fizičkim i pravnim licima, te 727 upozorenja radi otklanjanja nedostataka na licu mjesta. Najveći broj sanitarnih nadzora tokom 2021. godine izvršili su inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Kantona 10.

Od ukupnog broja inspekcijskih nadzora nad provođenjem higijensko-epidemioloških mjera iz naredbi kriznih štabova nadležnih ministarstava zdravstva, inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u prethodnoj godini izvršili 2.346 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje 226 prekršajnih naloga u iznosu od 380.960,00 KM, te su izdali 289 rješenja o otklanjanju nedostataka, 79 rješenja o zabrani rada fizičkim licima i 727 upozorenja.

Samo u mjesecu decembru 2021. godine, a prije evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije u FBIH, inspekcijski organi u FBIH su izvršili ukupno 1.796 inspekcijskih nadzora, kojom prilikom je kod grubo kršenja obavezujućih mjera izrečeno 75 prekršajnih naloga s finansijskim teretom u visini od 129.410,00 KM, kao i 341 rješenje o otklanjanju nedostataka, te sedam(7) zabrana rada pravnim i fizičkim licima.

Od ukupno navedenog broja, federalni inspektori su u decembru 2021. godine izvršili ukupno 94 inspekcijska nadzora, koji su u 11 slučajeva rezultirali izdavanjem prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 23.500 KM, te su izdata tri (3) rješenja o otklanjanju nedostataka, tri (3) rješenja o zabrani rada fizičkom licu i 60 upozorenja.

Kako bi se što efikasnije organizovao i proveo nadzor nad poštovanjem higijensko-epidemioloških mjera i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, Federalna uprava za inspekcijske poslove još od početka 2020. godine sarađuje s drugim inspekcijskim organima u FBiH s ciljem intenziviranja i koordiniranja djelovanja kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija, a u kontekstu pravovremenog i adekvatnog sistemskog odgovora svih nadležnih inspekcija na području Federacije BiH, navodi se u izvještaj Inspekcije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije