Inspekcija zaustavila sječu šume na vrelu Rakitnice

Radiosarajevo.ba
Inspekcija zaustavila sječu šume na vrelu Rakitnice
Foto: Eko akcija / Sječa šume

Nakon što je Kantonalno javno preduzeće Sarajevo-šume pripremilo sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, upozorili su iz Eko akcije da se s tim hitno mora prestati.

Da su njihovi napori bili uspješni najbolje govori činjenica da su jutros inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove obustavili sve radove.

"Imali smo poziv od inspektora koji je jučer izašao na teren i njegov opis se poklapa u potpunosti s onim što smo i mi govorili. Gore je potpuni haos. I kada imate dozvolu da obarate stabla morate ispoštovati procedure, ali Sarajevo-šume ništa od toga nisu ispoštovale. Inspekcija je smjesta izašla na teren i uradila svoj posao. Bitka za okoliš je bitka svih nas koji živimo u ovoj predivnoj zemlji", kazao nam je Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.  

Kako je i ranije kazano, prva stabla već su oborena na lokaciji Crna rijeka, ali planira se i dalja sječa prema Zucinim vrelima.

Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, općina Trnovo.

Prema informacijama lokalnog stanovništva sječu vrši privatna firma, ali uz odobrenje koje im je izdalo KJP Sarajevo- šume d.o.o.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije