Eko akcija upozorava: Priprema se sječa šume na na vrelu Rakitnice

Radiosarajevo.ba
Eko akcija upozorava: Priprema se sječa šume na na vrelu Rakitnice
Foto: Eko akcija / Rakitnica

Kantonalno javno preduzeće Sarajevo-šume priprema sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, upozoravaju su iz organizacije Eko akcija.

"U jeku zdravstvene i ekonomske krize nastavlja se sa uništavanjem okoliša i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine .Kantonalno javno preduzeće "Sarajevo-šume" priprema sječu šume širokih razmjera na samom vrelu rijeke Rakitnice, istinskog dragulja naše prirode, koja je i zakonom zaštićeno područje.

Dobili smo fotografije prvih balvana koji su posječeni i ostavljeni na samom izvoru rijeke", naveli su iz ovog Udruženja.

Prva stabla posjećena su na lokaciji Crna rijeka, ali planira se i dalja sječa prema Zucinim vrelima. Lokacija Crna rijeka je u klisuri Rakitnice, što je zakonom zaštićeno područje i pripada Kantonu Sarajevo, općina Trnovo.

Prema informacijama lokalnog stanovništva sječu vrši privatna firma, ali uz odobrenje koje im je izdalo KJP „ Sarajevo- šume“ d.o.o.

"Istovremeno, i prema Visočici radi se devastacija i sječa kržljave, pretplaninske bukve, na veoma strmom terenu, pored puta iza Sinanovića.

Tražimo od nadležne kantonalne inspekcije i nadležnog ministra Draška Jeličića, ministra privrede Kantona Sarajevo da hitno obustave sječu šume na području rijeke Rakitnice i da poduzmu sve što je u njihovoj mogućnosti da trajno zaštite ovo područje", zaključili su oni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije