Inspekcija utvrdila: Znate li koliko su namirnice skuplje u odnosu na 2021.

0
Radiosarajevo.ba
Inspekcija utvrdila: Znate li koliko su namirnice skuplje u odnosu na 2021.
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Pijaca u Sarajevu (arhiva)

Inspekcijski organi u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu od aprila do decembra 2021. godine izvršili su 1.982 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži u FBiH. U nadzorima je evidentirano 510 nepravilnosti, od kojih 313 prekršaja i 197 manjih odstupanja za koje su subjektima nadzora su izdate upravne mjere - rješenja o oklanjanju nedostataka.

Od ukupnog broja, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Kantona Sarajevo i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu su, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.643 inspekcijska nadzora, u okviru kojih je utvrđeno ukupno 410 nepravilnosti, od kojih 213 prekršaja.

Inspektori Federalnog tržišnog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove izvršili su 339 nadzora, u okviru kojih je utvrđeno 100 prekršaja, a što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u iznosu od 106.400,00 KM.

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Otkriveno od čega je preminuo u 25. godini: Sahranjen Mirsel Smajić

Uporedno posmatrano u odnosu na prethodnu godinu i zatečeno stanje na terenu u smislu zakonitosti postupanja, uglavnom se može konstatovati dostatna disciplina subjekata nadzora. Prosječan udio zabilježenih nepravilnosti na području FBiH je cca. 26 posto, odnosno kod manje od trećine kontrolisanih subjekata. U nekim od kantona se udio odstupanja od maksimalne visine marži kreće u rasponu od 35 do 53 posto (KS, BPK, HNK, K10, USK).

Kontrole se vrše kontinuirano, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode i Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate, donesenim u aprilu 2021. godine usljed povećanja cijena osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda uzrokovanog dominantno vanjskim faktorom, odnosno značajnim porastom nabavnih cijena iz uvoza.

Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za mjesec decembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u decembru porasle za 0,8% u odnosu na novembar, te za 6,5 posto u odnosu na decembar 2020. godine (godišnja inflacija).

"Molimo potrošače da uočene nepravilnosti prijave na:

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: info@fuzip.gov.ba

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo", navodi se u saopćenju.

Mjere kontrole cijena

Vlada FBiH je početkom aprila 2021. godine propisala mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za osnovne životne namirnice i naftne derivate, s ciljem svođenja marži na ekonomski opravdan nivo primjeren socio-ekomskim prilikama uzrokovanim teškom epidemiološkom situacijom, te vodeći računa da se istovremeno zaštite potrošači ali i osigura pozitivno poslovanje trgovaca koje se ne temelji na stjecanju ekstra profita i njihovom bogaćenju.

Shodno odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto (6%) i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto (osam posto) na nabavnu cijenu nafte.

U slučaju cijena za životne namirnice i druge proizvode, marže ne smiju prelaziti visnu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.

Ova obaveza odnosi se na pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 posto m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje suncokretovo, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, deterdžent za suđe tečni i sapun.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije