Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo: Ovo su ministri koji preuzimaju pozicije

1
L. M.
Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo: Ovo su ministri koji preuzimaju pozicije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Skupštine KS

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo izglasana je nova Kantonalna vlada na čelu s premijerom Nihadom Ukom.

Za novu vladu glasalo je 20 zastupnika, 10 zastupnika je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Nakon toga je pristupljeno pojedinačnom izjašnjavanju.

U novom sazivu Vlade su četiri nova ministra, a iz Vlade su izbačeni ministri Stranke za BiH. Haris Vranić (SDP) nije više ministar zdravstva, a Pavle Krstić (Naša stranka) nije više na poziciji ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade. 

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

U Vladu je ušao Pokret za nove generacije s dva ministarska mjesta.

Umjesto Krstića, Adna Mesihović je nova ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade. Rođena je u Mostaru. Ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju i javnom zdravstvu i doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije. Trenutno je zaposlena kao mikrobiolog u realnom sektoru.

Umjesto Almira Bećarevića, Bojan Bošnjak je novi ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Rođen je 1983. godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu. Posljednjih godina bio je angažovan na implementaciji razvojnih projekata u nevladinom sektoru usmjerenih ka afirmaciji pozitivnih vrijednosti u bh društvu, a trenutno radi na realizaciji nekoliko projekata u nevladinoj organizaciji koju je osnovao. Odgovoran je za praćenje, superviziju i usmjeravanje oko stotinu pojedinačnih malih start-up kompanija u četiri opštine u Bosni i Hercegovini.

Ovo će biti četiri nova ministra u Vladi KS: Adna Mesihović govori dva svjetska jezika

Ovo će biti četiri nova ministra u Vladi KS: Adna Mesihović govori dva svjetska jezika

Nakon što se Haris Vranić povukao, Enis Hasanović je novi ministar zdravstva. 

Svoj radni vijek nakon dolaska iz Skoplja počinje u Goraždu, kao doktor opšte prakse, šef Hitne službe i kao šef Dispanzera za žene. Godine 2004. specijalizirao je ginekologiju i akušerstvo na KCUS-u. Od 2008. godine radi u Sarajevu u Zavodu za zaštitu žena i materinstva, prvo kao ginekolog, zatim kao šef službe na Ilidži, a od 2020. godine je direktor Zavoda.

Novi ministar finansija je Afan Kalamujić.

Adna Mesihović i Afan Kalamujić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Adna Mesihović i Afan Kalamujić

Rođen je 1988. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na George Herbert Walker School of Business and Technology, Webster University pri kampusu u Londonu. Titulu doktora nauka stekao je na prestižnom Buckingham University u Velikoj Britaniji.

Profesionalnu karijeru započeo je u privatnoj kompaniji gdje je napredovao do pozicije izvršnog direktora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije