Ovo će biti četiri nova ministra u Vladi KS: Adna Mesihović govori dva svjetska jezika

6
A. S.
Ovo će biti četiri nova ministra u Vladi KS: Adna Mesihović govori dva svjetska jezika
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Adna Mesihović

U toku je sjednica Skupštine KS koja bi trebala da donese odluku o potvrđivanju novog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Sjednici prisustvuje 26 zastupnika. Prema planu većine u Kantonu Sarajevo, Nihad Uk ostaje premijer Kantona Sarajevo.

U Vladi KS predložena su četiri nova ministra: Adna Mesihović (ZNG) za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Enis Hasanović (SDP) za ministra zdravstva, Bojan Bošnjak (NS) za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, te Afan Kalamujić (ZNG) za ministra finansija KS.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Predstavljamo nove ministre u Vladi KS:

Adna Mesihović (kandidatkinja za ministricu za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo)

Adna Mesihović rođena je u Mostaru. Ima višegodišnje iskustvo u obrazovanju i javnom zdravstvu i doktor je bioloških nauka iz oblasti mikrobiologije. Trenutno je zaposlena kao mikrobiolog u realnom sektoru.

Dodiplomsko i postdiplomsko obrazovanje stekla je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U zvanju vanrednog profesora za naučnu oblast Javno zdravlje i zdravlje životne sredine predavač je na više javnih i privatnih visokoškolskih ustanova. Autor je naučnih i stručnih radova, elaborata, univerzitetskog udžbenika, te voditelj mnogih projekata. Ocjenitelj je laboratorija prilikom dodjele akreditacije prema zahtjevima standarda BAS EN ISO 17025. Jedan je od osnivača političkog pokreta „Za nove generacije“ i trenutno je na poziciji vršioca dužnosti jednog od tri koordinatora pokreta. Aktivno govori engleski i turski jezik. Udata je i majka dvije kćerke.

Adna Mesihović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Adna Mesihović

Enes Hasanović (kandidat za ministra zdravstva Kantona Sarajevo)

Enes Hasanović je rođen 1970. godine u Skoplju gdje je završio Medicinski fakultet.

Svoj radni vijek nakon dolaska iz Skoplja počinje u Goraždu, kao doktor opšte prakse, šef Hitne službe i kao šef Dispanzera za žene. Godine 2004. specijalizirao je ginekologiju i akušerstvo na KCUS-u. Od 2008. godine radi u Sarajevu u Zavodu za zaštitu žena i materinstva, prvo kao ginekolog, zatim kao šef službe na Ilidži, a od 2020. godine je direktor Zavoda.

Enes Hasanović
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Enes Hasanović

Bio je član Upravnog odbora KCUS u periodu 2010. - 2014. Učesnik je brojnih edukacija, projekata, seminara i konferencija za razvoj ginekologije. Značajan doprinos dao je razvoju zdravstvenih ustanova i sa timovima uspješno omogućio akreditovanje i sertifikaciju više zdravstvenih institucija. Autor je screening programa za karcinom grlića materice i karcinom dojke. Zbog svog rada iz domena sigurnosti i kvaliteta u zdravstvu dobitnik je značajnog broja nagrada i priznanja.

Ekspoze Nihada Uka: "Tendencije Vlade KS moraju biti vođene vizijom Sarajeva kao europske metropole"

Ekspoze Nihada Uka: "Tendencije Vlade KS moraju biti vođene vizijom Sarajeva kao europske metropole"

Bojan Bošnjak (kandidat za ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo)

Bojan Bošnjak je rođen 1983. godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu. Posljednjih godina bio je angažovan na implementaciji razvojnih projekata u nevladinom sektoru usmjerenih ka afirmaciji pozitivnih vrijednosti u bh društvu, a trenutno radi na realizaciji nekoliko projekata u nevladinoj organizaciji koju je osnovao. Odgovoran je za praćenje, superviziju i usmjeravanje oko stotinu pojedinačnih malih start-up kompanija u četiri opštine u Bosni i Hercegovini.

Bio je savjetnik načelnika Opštine Vareš na poslovima razvoja preduzetništva, koji su obuhvatali pregovore sa potencijalnim investitorima, komunikaciju sa državnim dužnosnicima, te pripremu različitih strateških dokumenata i projekata.

Bojan Bošnjak
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Bojan Bošnjak

Obavljao je funkciju ministra za poljoprivredu, šumarstvu i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona. Kao ministar bio je odgovoran za upravljanje i vodstvo više od 150 uposlenika, kao i za planiranje i provedbu strategija i planova višemilionske vrijednosti. Prije preuzimanja funkcije u Vladi, bio je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Parlamentu Federacije BiH.

Završio je postdiplomski studij iz oblasti upravljanja EU projektima na Alma Mater Europaea Maribor, Slovenija, gdje je stekao zvanje magistra projektnog menadžmenta.

Fakultet političkih nauka u Sarajevu završio je 2008. godine. Posjeduje kvalitetno poznavanje engleskog jezika i osnovno poznavanje njemačkog. Oženjen je i otac dvoje djece.

Afan Kalamujić (kandidat za ministra finansija Kantona Sarajevo)

Afan Kalamujić je rođen 1988. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na George Herbert Walker School of Business and Technology, Webster University pri kampusu u Londonu. Titulu doktora nauka stekao je na prestižnom Buckingham University u Velikoj Britaniji. Profesionalnu karijeru započeo je u privatnoj kompaniji gdje je napredovao do pozicije izvršnog direktora. Stekao je višegodišnje iskustvo u realnom sektoru na poslovima međunarodne trgovine, finansija, prodaje, te planiranja i upravljanja. Aktivan je kao konsultant i ekonomski ekspert na izradi strategija i programa ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini za različite nivoe vlasti, a sa ciljem unapređenja investicija, zapošljavanja i razvoja.

Afan Kalamujić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Afan Kalamujić

Koautor je prve knjige o aktivnom upravljanju vanjskom politikom Bosne i Hercegovine od nezavisnosti do danas. Jedan je od osnivača, te član regionalne inicijative za razvoj privatnih kompanija u zemljama Zapadnog Balkana.

Govori aktivno engleski i njemački jezik, oženjen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije