Igor Stojanović odgovorio Islamskoj zajednici: Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA

10
Radiosarajevo.ba
Igor Stojanović odgovorio Islamskoj zajednici: Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Lidija Bradara, Igor Stojanović, Refik Lendo

Igor Stojanović, kandidat SDP-a za potpredsjednika Federacije BiH, objavio je status na Facebooku pod nazivom "Odgovor Islamskoj zajednici da sam islamofob".

Njegovu objavu na društvenoj mreži Facebook prenosimo u cijelosti:

"Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je moj javni nastup shvaćen kao islamofoban. Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije biće i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uslov za patriotizam. Što ne može biti naša odrednica.

Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti.

Sloboda ispovijedanja vjere je individualni odabir i ne smije nikoga ugrožavati, a nažalost dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu bh. snagu.

Nakon optužbi o islamofobiji odgovorio SDP: Smatra li se pohvalnim blokiranje funkcionisanja države

Nakon optužbi o islamofobiji odgovorio SDP: Smatra li se pohvalnim blokiranje funkcionisanja države

Sa moralnim i duhovnim vrijednostima islama nikada nisam imao problem. Moje kritike se odnose na političke stavove SDA. A ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu. 

Poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za mene je patriotska obaveza. I nikad je neću dovoditi u pitanje. 

Jer je moja domovina u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole", navodi se u objavi Igora Stojanovića na Facebooku.

ODGOVOR ISLAMSKOJ ZAJEDNICI DA SAM ISLAMOFOB Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je...

Posted by Igor Stojanović on Sunday, February 26, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije